Yoleen Van Camp, N-VA, 6de Kamer van Volksvertegenwoordigers

Yoleen Van Camp (° Antwerpen, 1987) woonde tot haar zesde levensjaar in de Drabstraat in Mortsel. Nadien verhuisde ze met haar familie naar Kasterlee. Ze studeerde latijn-moderne talen aan het college van Herentals. Nadien verpleegkunde en vervolgens werd ze doctor in de medische wetenschappen aan de UAntwerpen.

Ze was altijd Vlaamsgezind en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ze verkozen voor de N-VA in Kasterlee. In 2014 werd ze net na het behalen van haar doctorstitel verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers met 11.221 voorkeurstemmen. Bij de openingszitting van de Kamer van volksvertegenwoordigers mocht ze als jongste Kamerlid van de nieuwe legislatuur optreden als een van de twee ondervoorzitters van de kamer, tijdelijk geleid door de Waalse socialist André Flahaut. In de Kamer werd ze lid van de commissie voor Volksgezondheid, het Leefmilieu en de Maatschappelijke Hernieuwing, de commissie voor Wetenschappelijke en technologische vraagstukken, de Bijzondere commissie voor het Reglement en voor de Hervorming van de parlementaire werkzaamheden en de Commissie voor de Naturalisaties.

In 2015 nam ze ontslag als gemeenteraadslid van Kasterlee en verhuisde naar Herentals. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werd de N-VA de grootste partij van Herentals. Ze sloten een akkoord met de CD&V – die de burgemeester mochten leveren – en Yoleen Van Camp werd er eerste schepen.

In december 2018 opperde Van Camp het plan voor een wintersportcentrum in Herentals met 400-meterijsbaan (al dan niet overdekt). Van Camp is erg actief in de provincie Antwerpen, ieder weekeinde is ze ergens te vinden op een Vlaamsgezinde activiteit van een vereniging of van de N-VA.

Met de komende verkiezingen staat ze op de zesde plaats voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Foto’s © Gazet van Hove – cover : Yoleen Van Camp in Hove