Radio Zuidrand helpt je mee nadenken op wie je gaat stemmen voor de aankomende verkiezingen van zondag 26 mei 2019.

Op zondag 26 mei 2019 trekken alle meerderjarige Belgen naar de stembus voor de verkiezingen. Maar wie of wat kiezen we precies ? De Europese verkiezingen zullen worden gehouden tussen donderdag 23 mei en zondag 26 mei 2019. Die vier dagen moeten alle EU-lidstaten de mogelijkheid geven de stembusgang te organiseren volgens hun eigen kieswetgeving. Zo worden de Europese verkiezingen in Nederland traditioneel op een donderdag gehouden, terwijl in België en de meeste andere landen de kiezers op zondag naar de stembus trekken. Omdat in ons land de regionale verkiezingen samenvallen met verkiezingen voor het Europees parlement, wil dat zeggen dat ook het Vlaams parlement, het Waals parlement, het Brussels parlement, het parlement van de Franse gemeenschap en het parlement van de Duitstalige gemeenschap op 26 mei verkozen zullen worden. Ook de federale verkiezingen in België vallen samen met de Europese. Op 26 mei worden dus tegelijk de federale volksvertegenwoordigers voor ons land verkozen. Kortom, U kiest aanstaande zondag in onze regio voor het Federale parlement – het Vlaamse parlement en het Europese parlement.

Regioradio Zuidrand stelt je zaterdag tussen 14.00 en 16.00u. de meeste partijen voor waarvoor je zondag in onze regio kan kiezen. We gingen 2 weken de baan op om deze partijen voor onze microfoon te krijgen. En dat was niet altijd even makkelijk. Zo praten we zaterdag met Thomas Geuens voor DIERANIMAL – Hans Ides voor CD&V – Ingrid Pira voor GROEN – Ilse Lacante voor N-VA – Luc Abrams voor OPEN-VLD – Ward Coenegrachts voor PVDA – Gitta Van Peborgh voor SP.A en Filip Dewinter  voor VlAAMS BELANG.

Als je wil weten waarvoor deze partijen staan en voor wie je zondag 26 mei moet kiezen ? Luister dan zaterdag tussen 14.00 en 16.00u. naar Radio Zuidrand via 105.1 FM in de Zuidrand – 106.5 FM in de Rupelstreek of wereldwijd via www.radiozuidrand.be. En wil je nadien als eerste de uitslagen te weten komen dan staan we zondag vanaf 16.00u. met een live-programma klaar om je als eerste te informeren. Maak zondag bewust je keuze en luister zaterdag naar Regioradio Zuidrand. Of volg ons via de website en facebook.

Foto’s (c) Gazet van Hove.