Aandacht voor meer veilige wandelpaden en fietswegen in Hove

Op de laatste Hovese gemeenteraad zinderde de vreselijke moord op Julie Van Espen in het Antwerpse havengebied nog na. Raadslid Lenn De Cleene (N-VA) opende de debatten : “In de nasleep van de recente gebeurtenissen met de moord op Julie van Espen ben ik eens beginnen nadenken over meerdere onveilige punten in onze gemeente. Vooral wandel- en fietspaden baren me zorgen tijdens schemering en duisternis. Ik vraag aan het college en alle gemeenteraadsleden om de, in hun ogen onveilige plekken te melden. Eveneens hoop ik dat in het beleidsplan, waar sprake van een veilig fietsplan, extra aandacht kan besteed worden aan verlichting en andere kleine, maar belangrijke structurele aanpassingen. Hoe kunnen we, over de partijgrenzen heen, de onveilige plaatsen in Hove aanpakken ? Welke plaatsen hebben prioriteit volgens de fracties ? Kan het college dit meenemen in de uitvoering van het fietsplan ? Datum afspreken en knelpunten binnen te zenden zodat we een overzicht hebben tegen gemeenteraad van september en er reeds werk gemaakt kan worden tegen het begin van de donkere herfstmaanden.”

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “De verlichting van de wegen is reeds drie jaar opgenomen in het masterplan. In Hove zijn alle openbare wegen verlicht. Fluvyus werkt dit uit. Hier dimmen we tijdens de nacht enkele lichten, niet doven. In Lint valt alle licht volledig uit, behalve op de kruispunten. Wat de veiligheid betreft gebeuren de diefstallen hier niet ’s nachts maar eerder tijdens de overgangsuren. Een aantal wegen zijn vanuit milieutechnische redenen ’s nachts helemaal donker zoals de paden in het gemeentepark en de wegen door landschapspark Frythout. We vragen aan de fietsers en voetgangers om ’s nachts en bij duisternis de alternatieve paralelwegen te nemen zoals de Mortselsesteenweg waar er nu een veilig en goed verlicht fietspad i.p.v. door het duistere Frythout te gaan. We hebben ook reeds hagen korter geknipt aan de Beekhoekstraat om het veiligheidsgevoel er te vergroten, zo ook op de begraafplaats. In september zitten we samen met de scholen, de Ouderenraad en de Fietsersbond om knelpunten in kaart te brengen. Burgers kunnen ook punten indienen.

Mortselsesteenweg

Raadslid Manon Marquet (Ph7) stelt “dat het aan de stationsparking, zijde Kasteelstraat ook zeer gevaarlijk is. Er is weinig verlichting en er lopen ook allerlei mensen”.

Mortselsesteenweg, geschiedenis …

Foto’s © Gazet van Hove.