Islamisering Duits onderwijs

Advocate en islamcritica Ates Seyram heeft gewaarschuwd voor valse tolerantie tegenover islamitische vastengebruiken in de Duitse scholen : “Het kan niet zo zijn dat een religieuze gemeenschap in die mate aan invloed wint in het schoolwezen, dat het lesgeven eronder begint te lijden”, liet ze verstaan in een interview voor de televisiezender n-tv.

Aanleiding tot het gesprek was het begin van de islamitische vastenmaand, de ramadan. Tijdens die periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang geen voedsel tot zich nemen. “Het gebeurt regelmatig dat kinderen op school in elkaar storten, omdat ze de ganse dag niets hebben gedronken. Scholieren zetten elkaar ook onder druk, om zo streng mogelijk te vasten, want in het andere geval gaan ze misschien door voor ‘te Duits’ of als slechte moslims”, aldus de advocate.

Steeds meer scholen in Duitsland stellen de toetsen en examens uit tot na deze vastenmaand, en dat was de andere aanklacht van mevrouw Ates. Ze waarschuwde voor de Turkse religieuze overheid Diyanet, omdat die uitdrukkelijk van moslims verlangt dat ze hun algemene ontwikkeling verwaarlozen ten voordele van islamitische vroomheid.

Een voorbeeld van islamisering

Een school voor bijzonder onderwijs in de Duitse stad Aschaffenburg heeft een schoolfeest, dat midden mei was georganiseerd afgezegd omdat rond die tijd moslims de ramadan volgen. Die school liet de ouders hierover een bericht … via de sociale media. In het bericht staat dat “men blijkbaar over het hoofd had gezien dat de vastenmaand net in deze periode viel”. Omdat men het schoolfeest met de ganse schoolgemeenschap wil vieren, wordt het daarom afgezegd. “In het nieuw schooljaar wordt een nieuw schoolfeest georganiseerd.” Op haar internetsite laat de school onder de rubriek ‘Termine’ (of activiteiten) dat het schoolfeest “om organisatorische reden verplaatst moest worden”.

Reeds in 2017 was ophef ontstaan in een middelbare school in Bautzen, omdat men vrouwelijke scholieren in het licht van een bezoek aan een asielcentrum aangeraden had om vooral lange broeken te dragen, en ruimvallende T-shirts. Met als argument tijdens de ramadan mogen moslims geen naakte huid zien. Voor het overige is er echt geen sprake van islamisering …

Piet Van Nieuwvliet in © ’t Pallieterke.

Foto’s © Gazet van Hove .