Start campagne ‘niet te zwaar, een mooi gebaar’

Vanaf 10 juni start de intercommunale  IGEAN de campagne ‘Niet te zwaar, een mooi gebaar’ waarmee ze aandacht vragen voor té zware huisvuilzakken. Nog te dikwijls treffen ophalers overvolle zakken aan langs de straatkant.

Die maken het werk van de ophalers niet alleen letterlijk en figuurlijk ‘zwaar’, maar zijn vaak ook de oorzaak van zwerfvuil, want de zakken scheuren sneller door het gewicht. Dagelijks gaan 75 afvalophalers van IGEAN door weer en wind op stap om afval op te halen.
Daarnaast zet IGEAN ook in op het correct sorteren van gft-afval.
In overleg met de gemeenten waarvoor IGEAN de afvalophaling organiseert, werd een informatiecampagne opgezet. Inwoners werden de afgelopen maand al geïnformeerd via gemeentelijke informatiekanalen. Ook in de Afvalkrant van juni zal een artikel meer uitleg geven bij de campagne. Op de website vindt u een extra pagina met meer informatie : www.igean.be/eenmooigebaar

Door bij het vullen van je huisvuilzak rekening te houden met het (maximum-)gewicht, spaar je niet alleen de rug van de ophalers. Maar wie het niet doet riskeert vanaf nu ook een GAS-boete. Op de afvalkalender staat de boodschap om de huisvuilzakken niet zwaarder te maken dan vijftien kilogram.  Elke ophaalwagen wordt uitgerust met een digitale weegschaal. Ophalers zullen deze té zware huisvuilzakken niet langer meenemen en ze voorzien van een sticker met meer uitleg.

Foto’s (c) Gazet van Hove.