Inwoners melden dat er in het landschapspark Frijthout, in de voorste hondenweide een nest steekt van processierupsen. Dus extra voorzichtig zijn ! Zeker opletten met honden !

Eikenprocessierupsen ook in Hove

De gemeente zorgt voor de bestrijding op het openbaar terrein. Merk je ze ergens op ? Geef het door via informatie@hove.be – tel. 03 / 460.33.11. (kantooruren gemeentehuis).

Vorige week zijn de laatste rupsen verveld naar het vierde larvaal stadium. Deze rupsen zijn over het hele lichaam voorzien van talrijke brandharen. Ook de voorlopige nesten met vervellingshuiden bezitten brandharen.

Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid deelt het volgende mee :

“De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.
Probeer dus zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).
Lichte symptomen : geen behandeling nodig
Hevige jeuk : raadpleeg je apotheker (anti-jeuk middelen)
Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden : raadpleeg je huisarts
Meer informatie over de gezondheidseffecten en de bestrijding van de eikenprocessierups vind je op www.eikenprocessierups.be” .

Foto’s © Gazet van Hove.