KONTICH
In die zin werden er – op advies van de Provincie – tijdens de vorige legislatuur winkelkern-gebieden afgebakend, waarbij er vestigingspremies uitgekeerd zouden worden aan nieuwe zaken in deze winkelgebieden.
Hiermee werd getracht om bijkomende leegstand in onze dorpskern te vermijden, want een levendige winkelstraat vormt het hart van onze gemeente.

Naast de toename van het aantal supermarkten in onze gemeente, nam ook het aantal aanvragen om op weekdagen marktkramen (buiten de wekelijkse markt) toe te laten, toe.
Ofschoon extra aanbod en concurrentie steeds in het voordeel van de klant werkt, moet de gemeente echter over een reglement beschikken om al deze aanvragen correct te kunnen beoordelen zodat de wekelijkse markt op zaterdag de regel blijft.
Om een duidelijke lijn te trekken in het beantwoorden van deze aanvragen, dewelke effectief gaan van bloemenverkopers tot warme snacks, werd er in de gemeenteraad unaniem beslist dat er enkel toelating zou verleend worden aan ambulante handelaars wiens koopwaar een aanvulling op het huidige productaanbod van onze middenstand betekent”, aldus Schepen van Middenstand Marleen Van den Eynde (N-VA).

De voorbije dagen ontstond er op sociale media best wel wat commotie rond het bericht dat daardoor twee huidige marktkramers (zijnde de viswinkel en de slager) hun standplaats op woensdag en donderdag zouden verliezen.
Schepen van Middenstand Marleen Van den Eynde betreurt dergelijke eenzijdige communicatie ten zeerste. “Er mag niet vergeten worden dat handelaars in Kontich een hoge huurprijs voor hun handelspand per maand betalen, terwijl de marktkramers op de meest centrale plaats van het dorp staan en omgeven worden door tal van parkeerplaatsen. Het nijpend tekort aan parkeerplaatsen is trouwens al jarenlang een frustratie van onze lokale middenstanders.

De gemeente richt een openbare markt in aan een zeer lage kostprijs, deze inspanning is deel om tegemoet te komen aan de ontbrekende noden van zijn inwoners. Als ambulante handelaars stilaan de A-locaties gaan bezetten is het concurrentiele aspect al volledig fout.

Het college heeft de aanvraag van de marktslager goedgekeurd op een ogenblik dat Klasseslager Jean zijn zaak sloot, zodat de inwoners van het centrum zich niet noodzakelijk naar de supermarkten buiten de dorpskern zouden moeten verplaatsen. Het betrof toen een tijdelijk opzet, in afwachting van de komst van een nieuwe slager in het handelspand. Beide handelszaken strijden op deze manier niet met gelijke wapens”.

Kontichse Kontjes

Daarenboven toonde de marktslager zich de voorbije weken niet bereid op om de uitnodiging van het gemeentebestuur in te gaan om samen naar een oplossing te zoeken. “En die oplossingen waren er wel degelijk: zo laat het reglement nog steeds perfect toe dat de marktslager zich net als vroeger voor zijn eigen woning in de nabijgelegen Hofstraat vestigt en werden er extra verkoopplaatsen voor ambulante handel voorzien in Waarloos en de St. Ritawijk, waar hun aanwezigheid zeker een meerwaarde zou kunnen betekenen voor de lokale inwoners”.

Foto’s (c) Gazet van Hove.