HOVE

Op 1 september e.k. vertrekt gemeenteraadslid Manon Marquet (Ph7) tot en met 31 december 2019 naar het buitenland in het kader van haar studies in een Erasmusproject. Gedurende die periode zal ze haar mandaat van gemeenteraadslid niet kunnen uitvoeren. Manon Marquet kan zich op basis van artikels 12 en 14 van het Decreet Lokaal Bestuur laten vervangen door de eerste opvolger, Frédéric Marquet, haar vader. Deze laatste legde op de gemeenteraadszitting van juni jl. de eed af als gemeenteraadslid, met ingang van 1 september 2019.

Frédéric Marquet was reeds enkele jaren gemeenteraadslid tijdens de vorige legislatuur voor Ph7, toen meerderheidsfractie. Hij botste toen geregeld met gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps, toen oppositieraadslid.

Manon Marquet (22 j.) woont in de Parklaan bij haar ouders en studeert Communicatiemanagement, haar hobby is dansen. Manon is dankzij haar vader in de politiek geraakt want het interesseerde haar eerst niet. Zij kwam op bij de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze zowel de jeugd als de mindervaliden een stem wil geven. Ze interpelleerde reeds verschillende keren over de moeilijke toegankelijkheid van het Hovese spoorwegstation voor mindervaliden. Manon weet nog niet wat de toekomst brengt, maar ze wil alvast in Hove blijven wonen omdat het een aangename gemeente is.

Bijlage :

Decreet Lokaal Bestuur :

Art. 12. De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van de volgende personen :

1° het gemeenteraadslid dat om medische redenen, om studieredenen of wegens verblijf in het buitenland gedurende een minimale termijn van twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden. Hij richt daarvoor een schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad. Bij het verzoek tot vervanging voor verhindering wegens medische redenen wordt een geneeskundig getuigschrift van maximaal vijftien dagen oud gevoegd, dat tevens de minimale termijn van afwezigheid om medische redenen aangeeft. Als het gemeenteraadslid dat om medische redenen afwezig blijft, niet in staat is om dat verzoek tot de voorzitter te richten, wordt hij van rechtswege als verhinderd beschouwd vanaf de derde opeenvolgende vergadering waarop hij afwezig is en zolang hij afwezig blijft. Bij het verzoek tot vervanging voor verhindering om studieredenen of verblijf in het buitenland wordt een attest van de onderwijsinstelling of opdrachtgever gevoegd;

2° het gemeenteraadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid wordt op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad, vervangen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid zijn mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie voorafgaan. Bij de geboorte of de adoptie van een meerling kan het verlof verlengd worden met een periode van maximaal twee weken op verzoek van het gemeenteraadslid; 3° het gemeenteraadslid dat door palliatief verlof, of verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek familielid tot en met de tweede graad of van een zwaar ziek gezinslid gedurende minimaal twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden. Hij richt daarvoor aan de voorzitter van de gemeenteraad een schriftelijk verzoek, waarbij een verklaring op erewoord gevoegd is waarin het raadslid zich bereid verklaart om bijstand of verzorging te verlenen. De naam van de patiënt hoeft niet te worden vermeld; 4° het gemeenteraadslid dat lid is van de Europese Commissie als het gemeenteraadslid daar schriftelijk om verzoekt. In voorkomend geval geldt de verhindering zolang het gemeenteraadslid het mandaat als lid van de Europese Commissie uitoefent; 5° het gemeenteraadslid dat geschorst is op grond van artikel 199 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

Art. 14. Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, §3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.

Foto’s (c) Gazet van Hove.