Gesprek met eerste schepen Luc Vuylsteke de Laps (deel 1)

Hove

De vakantieperiode is de ideale gelegenheid om met enkele Hovenaars wat diepgaandere gesprekken te hebben over het wel en wee van de gemeente.

Luc Vuylsteke de Laps was 24 jaar burgemeester van Hove (1989 – 2012) voor de CVP/CD&V, eerst in coalitie met wijlen de Volksunie, nadien twee legislaturen met de liberalen en daarna met de groen-linksen van Hove Beweegt. Tijdens afgelopen legislatuur 2013-2018 zat hij als gemeenteraadslid in de oppositie voor het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V, O-VLD). Sedert 1 januari jl. is hij eerste schepen van Hove in een samenwerking met de N-VA die de burgemeester levert. Hij is vandaag bevoegd voor o.a. Omgeving, Bestuurlijke Organisatie en Lokale Economie (Personeel, Intergemeentelijke Samenwerking, Financiën en Ruimtelijke Ordening, incl. Vergunningsbeleid).

Hoe voelt het als eerste schepen ? Bevoegdheden ?

LVDL : “Heel goed. Ik heb flink wat bevoegdheden. Niet alles moet op straat gebeuren. We werken nu voor de burger. Met mijn ervaring als burgemeester moet dit lukken. We zijn bezig van het college van burgemeester en schepenen een ploeg te maken. Dit is een verschil met de vorige ploeg : toen waren het zes eilandjes die elkaar niet veel gunden. We zijn bezig met een aantal dossiers te ontdooien. De duurtijd van de schepencolleges is ook veel minder lang dan vroeger. Bijvoorbeeld voor het Vlekkenplan van de gemeente worden alle betrokkenen uitgenodigd. De samenwerking met coalitiepartner N-VA loopt goed. De troef van deze coalitie is de betrouwbaarheid.”

Het verschil met zes jaar oppositie is groot ?

LVDL : “Het verschil met zes jaar oppositie is zeer groot. Dit zet u met uw beide voeten op de grond. Men moet dan heel bescheiden blijven. Je hebt dan wel veel meer ‘freedom of speech’. Het is erg leerzaam.”

De score van CD&V is ook niet meer wat het was tijdens de ‘Swaelen-tijden’ ?

LVDL : “Je moet het nu bekijken in de ruimere Antwerpse omgeving, bijvoorbeeld in Schelle haalde de CD&V nog de absolute meerderheid met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober jl., in mei jl. een heel stuk minder. Het waren andere verkiezingen, samenvallende verkiezingen. Mensen stemmen nu voor sterke figuren. Afgelopen verkiezingen was ook een stem voor of tegen de politiek.”

Wat gaat u doen na 2022 ?

LVDL : “Met pensioen gaan. Ik stap dan uit de gemeenteraad. Diane Tinnemans (O-VLD) volgt me op. Wim Bollaert neemt mijn takenpakket als schepen over, heel waarschijnlijk met dezelfde bevoegdheden. In onze groep ‘Fan van Hove’ zit genoeg dynamiek. Blijft Hove nog een onafhankelijke gemeente in 2024 ? Of hebben we in oktober jl. de laatste Hovese gemeenteraadsverkiezingen gehad ?”

Hoe hebt u Hove zien evolueren (periode 1989 – 2019) ?

LVDL : “De gemeente is sterk ontwikkeld. De groei wat inwonersaantal betreft is eerder beperkt. Het dorp is moderner geworden, het gemeentecentrum is volledig vernieuwd. Nu vernieuwen we op een fijnmazigere manier de gemeente. De woonkwaliteit is hier nog steeds. De mensen leven nu meer op zichzelf. Het is de taak van het gemeentebestuur om de inwoners minstens de kans te geven om elkaar te ontmoeten. Ook met de verenigingen, zoals afgelopen weekeinde met ‘Muziek op het plein’. Dit werkt erg laagdrempelig.”

Welk groot project zou Hove extra stimuleren ?

LVDL : “Er is voor Hove geen groot project dat de kleinschaligheid kan bevorderen. Op cultureel vlak is er veel gebeurd. Kijk maar naar de gemeentelijke programmatie in zaal ‘Da Capo’.

Hove heeft ook veel naamgenoten in de wereld ?

LVDL : “De hang naar internationale uitwisselingen is er wat uit. Kijk maar naar de contacten van de KNSB in Podstrana (ex-Joegoeslavië, nu Kroatië). Ik heb die contacten nog meegemaakt. De machtsovergang van de communisten naar de nationalisten. Wat die mensen interesseerde waren contacten met de kamers van Koophandel van onze grote steden om zaken te doen. Meer niet.”

hove in de wereld cover

Foto’s © Gazet van Hove.