Vlaamse reis naar Catalaanse nationale feestdag

Beste,

Aan de vastberadenheid van de Catalanen als het om hun onafhankelijkheid gaat kunnen veel andere volkeren – de Vlamingen incluis – een voorbeeld nemen.

Nergens kan je dat beter beleven dan op de manifestaties van ‘la Diada’ op 11 september in Barcelona.

Onder de auspiciën van “Knooppunt Delta”, de uitgever van het Tijdschrift “TeKoS” , mag ik dit jaar een reis organiseren naar Catalonië met ‘la Diada” als hoogtepunt.

Zie bijgevoegd bestand.

Zin om mee te gaan ?  Stuur mij snel een mailtje, er zij maar enkele kamers meer vrij!

Met dank en vriendelijke groeten,

Hilde de Lobel

Lange Lozanastraat,  250 / 6

2018         Antwerpen

+32 (0)478 / 48.68.18.

8-Daagse reis naar Catalonië van 6 tot 13 september 2019

Hoofddoel van deze reis is meemaken van “La Diada”, de nationale feestdag van Catalonië op 11/9. Het grote centrum van Barcelona is dan volledig verkeersvrij om plaats te maken voor een klein miljoen Catalanen die naar de stad komen om te feesten maar vooral om met allerlei manifestaties – die overigens al op de vooravond (10/9) beginnen – voor de onafhankelijkheid van hun land op te komen.

Wij blijven 4 nachten in Besalù, (bijzonder mooi middeleeuws stadje) van waaruit we met eigen bus dagtrips doen in het Noordelijke gedeelte van Catalonië (het mooiste en ook het meest republikeinse gedeelte van het land). Op het programma : Figueres (bezoek het beroemde Dali museum of voor wie dit al bezocht : bezoek aan het vlakbij gelegen en bijzondere speelgoedmuseum) bezoeken aan Girona, Olot, Bégur, de Catalaanse Pyreneeën, de Costa Brava (eventjes) …

Op dinsdag 10/9 verkassen we naar Barcelona om er deel te nemen aan ‘la Diada’. Donderdag 12/9 voorziet de VVB een daguitstap naar Montserrat en vrijdag 13/9 blijft er nog genoeg tijd om enkele van de vele bezienswaardigheden in de prachtige stad te ontdekken.

PRIJS : 890 € pP  (in dubbele kamer) of 930 pP  in suite Casa Martial

Inbegrepen :

 • 7 nachten met ontbijt waarvan :
 • 4 nachten in Besalù in : Casa Martial. Dit is een klein maar uiterst verzorgd ***hotel binnen de stadsmuren van Besalù, maar toch met een mooie grote tuin en een klein zwembad.
 • 3 nachten in Barcelona in : Motel One. Dit is een heel nieuw ***hotel (opening 2018!) behorend tot een Duitse keten met een zeer goede reputatie. Het is erg goed gelegen, vlakbij alles wat je op 10 en 11/9 niet mag missen, maar ook op wandelafstand van de meeste toeristische bezienswaardigheden in Barcelona. (Geen zwembad, maar daar was in Barcelona binnen onze prijsvork niet aan te geraken…)
 • 7 avondmalen in lokale, uitgezochte taverna’s
 • Toeristentaks op de verblijven
 • Alle transport ter plaatse : ttz., transfer van en naar de luchthaven. Transfer van Besalù naar Barcelona + 3x dagtrip met private bus naar de bezienswaardigheden in het Noorden.
 • In Barcelona : stadswandeling, gegidst in het Nederlands

Niet inbegrepen :

 • De vlucht. Die boekt in principe ieder voor zichzelf (of wij boeken die voor u en u betaalt de dagprijs).
 • De toegangen tot bezienswaardigheden. Deze zijn in Catalonië heel wisselend van prijs en soms enorm duur (25 € voor de Sagrada familia of de Pedrera van Gaudi in Barcelona…) Maar er zijn veel kortingen bv: tot – 50 % voor 65+ en allerlei manieren om vooraf tickets te reserveren met kortingen en waarmee je ook de soms erg lange wachtrijen kan negeren. Alles bij elkaar te veel variaties om daar nu al en algemene prijs op te plakken. Als de groep volledig is zal een programma met bijhorende prijzen voorgesteld worden. Ieder kan dan zijn pik doen.

EENPERSOONSKAMERS

Eenpersoonskamers blijken zo goed als niet te bestaan in Catalaanse hotels. Een dubbele kamer voor single gebruik is dan ook vaak bijna even duur als bij dubbel gebruik (vaak is het verschil enkel de waarde van 1 ontbijt). De opleg 1 persoonskamer die moet gevraagd worden is dan ook jammer genoeg erg hoog : 200 € !!!

Knooppunt Delta / TeKoS Reis naar Catalonië, van 6 tot 13 september 2019.

Voorlopig Programma

Vrijdag 6/9: Heenreis Brussel- Girona of Brussel-Barcelona

Ryanair, vlucht nr FR 5233, Brussel-Zaventem 17:50 u. – Girona  19.45 u.

Transfer naar het hotel in Besalù + avondmaal in lokale taverne

Zaterdag 6/9 tot Maandag 9/9

Vanuit ons verblijfadres in Besalù doen we daguitstappen naar diverse bezienswaardigheden in Noord-Catalonië.

Behoren tot de mogelijkheden :

 • Richting Zuid-Oost : de Catalaanse Pyreneeën, het dorpje Béget, Camprodon, Olot (museum van de ‘Sants’)…
 • Richting Noord-West : de hoofdstad Girona, het middeleeuws dorpje Peratallada en /of Bégur,
 • Richting Noord-Oost :het Dali Museum in Figueres, (alternatief voor wie daar al was : het vlakbij gelegen speelgoedmuseum, een van de rijkste en veelzijdigste van Europa!), gelegenheid tot middagmaal in het kustplaatsje L’Escallat, de ‘Ciutat Ibéric’ (opgraving van een grote stad van de Iberiërs)

Dinsdag 10/9

Dinsdag Transfer naar Barcelona

Wij nemen deel aan het programma van de VVB.

dinsdagnamiddag : bezoek aan het museum van de Catalaanse geschiedenis

Avond : deelname aan de klassieke fakkeloptocht

Woensdag 11/9

Deze dag is helemaal gevuld met de manifestaties van la Diada. Maar voor wie daar op een bepaald moment genoeg van zou krijgen zijn de meeste musea en bezienswaardigheden in Barcelona ook open. Beide dagen avondmaal in Barcelona

Donderdag 12/9

Wij nemen deel aan de door de VVB georganiseerde daguitstap naar Montserrat, met op de terugweg een bezoek aan een CAVA-domein. (Bus uitstap met Nederlandstalige begeleiding)

Vrijdag 13/9

Wij nemen een late vlucht terug naar huis dus we hebben nog bijna een hele dag om in te vullen.

Stadswandeling met Vlaamse gids enkel voor onze groep. Tijdens onze wandeling bezoeken we het oude, middeleeuwse stadsgedeelte (niet de toeristische plaatsen maar eerder de verborgen plekjes). Onze gids is ook goed op de hoogte van de politieke situatie hier, en kan zeker interessante achtergrondinformatie geven.

Namiddag : In principe vrij in de stad, maar voor wie wil kan aan het een groepsbezoek georganiseerd worden aan een van de bezienswaardigheden van de stad

Avond: transfer naar de luchthaven voort terugreis naar Vlaanderen

Terugvlucht : Verschillende avondvluchten mogelijk :

 • Ryanair : FR 2939 Barcelona El Prat 20:10 Brussel-Zaventem 22:25
 • SN Brussels Airlines : SN3706 Barcelona (BCN) 21:25 Brussel (BRU) 23:25
 • Vueling : BCN 18:35 BRU 20:50

Maar elk van deze maatschappijen heeft ook een ochtend- en een namiddagvlucht.

Foto’s (c) Gazet van Hove.