De voetwegen nummers 22 en 28 hebben volgens de Atlas der Buurtwegen van Hove publieke rechten van doorgang op privaat eigendom met een tracé van 1,20 meter. Voetweg 22 loopt, vertrekkende aan de noordzijde van de Modelhoeve ter hoogte van de Lintsesteenweg, van west naar oost door de weiden, langs de zuidrand van het Uilenbos, parallel aan de Boshoekstraat tot aan de gemeentegrens met Boechout, gevormd door de Lauwerijkbeek. Voetweg 28 loopt vanaf de Boshoekstraat in noord-zuidrichting door de dreef met aan beide zijden hoogstambomen. Deze dreef vormt de toegangsweg tot de historische hoevewoning met adres Boshoekstraat 109. Voetweg 28 loopt tot aan de gemeentegrens met Boechout, gevormd door de Lauwerijkbeek. Beide voetwegen kruisen elkaar ter hoogte van de toegang tot de historische hoeve.

Op 24 september 2018 heeft de gemeenteraad het voorliggende voorstel voor het actualiseren van delen van voetwegen 22 en 28 door gedeeltelijke afschaffing en gedeeltelijke verlegging voorlopig vastgesteld. De gemeenteraad argumenteerde hierbij dat door het voorstel er toe kon leiden dat de in onbruik geraakte delen van de voetweg opnieuw zouden gaan behoren tot het trage wegennetwerk en een onderdeel zouden kunnen vormen van de verdere ontwikkeling van het landschapspark de Zuidrand.

Op 5 december 2018 werd door de Milieuraad een negatief advies geformuleerd. Hierbij werd eveneens een alternatieve verlegging voorgesteld. Het negatieve advies van de Milieuraad en de voorgestelde alternatieve verlegging werden door de GECORO bijgetreden in vergadering van 11 december 2018. Op 2 april 2019 werd er overleg gepleegd tussen de dienst Omgeving, de bevoegde schepenen, het landmeterskantoor Collin en de voorzitter van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen betreffende de voorgestelde alternatieve verlegging. Er werd besloten dat het voorgestelde alternatief het netwerk van voetwegen op een kwalitatieve wijze verbetert zonder de problemen te veroorzaken die werden aangehaald in het negatief advies van Milieuraad. Natuurpunt vzw, eigenaar van de percelen waarop een groot deel van het alternatieve tracé wordt voorgesteld, heeft aan Landmeterskantoor Collin de toestemming gegeven om de nodige opmetingswerken uit te voeren zodat het alternatieve tracé als nieuwe aanvraag kon worden opgemaakt.

Het voorstel van juni 2019 stelt een verlegging voor van het zuidelijk deel van voetweg 28 naar de bestaande dreef ter hoogte van Boshoekstraat 99. Hierdoor kan de verlegde voetweg aansluiten op het bestaande Laarzenpad ten zuiden van de Boshoekstraat en wordt het bestaande trage wegennetwerk in kwaliteit versterkt doordat wandelaars minder langs verharde wegen dienen te lopen. Het deel van voetweg 22 in de zuidrand van het Uilenbos wordt behouden. Hierop ligt het rode wandelpad. Het nieuwe deel van de noord-zuid-gerichte verbinding wordt ingetekend aan de oostzijde van, maar wel nog binnen het Uilenbos op de bestaande wandelpaden. Hierdoor worden de natuurwaarden van het op Europees niveau beschermde gebied niet aangetast. De doorsteek naar het oosten wordt voorzien aan de zuidzijde van de Lauwerijkse beek. Het pad volgt de kronkels van de beek. Doordat het pad langs de oever van de beek wordt voorzien gaat hier enkel minderwaardige landbouwgrond verloren die reeds belast is met een oogstbeperking tot 1-2 meter en een beperking van bemesting tot 5 meter van de oever. De verlegde voetweg vindt aansluiting met het oude tracé van voetweg 28 op 7,20 meter ten zuiden van de beek. Het meest noordelijke deel van voetweg 28 wordt behouden.

vele trage wegen (voetwegen) in Hove

Hoewel het tracé van voetweg 28 wordt verlegd naar de meer recent aangeplante dreef ter hoogte van Boshoekstraat 99 blijft het beeldbepalend element van de historische dreef behouden en in gebruik door de aangelanden. De voorgestelde verplaatsing heeft slechts een beperkte impact op de cultuurhistorische en natuurhistorische waarde van het Uilenbos aangezien het nieuwe tracé grotendeels voorzien wordt op reeds bestaande wandelpaden. De afschaffing van voetweg 22 vanaf de bocht nabij de oostelijke rand van het Uilenbos zorgt voor een vermindering van verstoring van het weiland en is verantwoord op de plaats waar de voetweg door de woning Boshoekstraat 109 loopt gezien de weg daar niet meer bestaande is en er langs de beek een voortzetting gebeurt in oost-west richting.

De voorgestelde verlegging versterkt het bestaande trage wegen netwerk met bruikbare, toegankelijke paden en kunnen een onderdeel zijn van de verdere ontwikkeling van het landschapspark de Zuidrand.

Tussen de Wouwstraat en De Ster is de trage weg degelijk onderhouden