Door Thierry Debels – (c) ’t Pallieterke

Wie naar de webstek Onderwijs van de Vlaamse overheid surft, merkt dat de islamitische school in Genk (Selam College Genk) opgenomen is in het onderwijsaanbod van Vlaanderen. Dat betekent dat de school erkend is door de Vlaamse overheid en gewoon van start kan gaan begin september.

De school werd opgericht door de vzw Lectio. Daar vinden we vijf personen : Turgay Çankaya (°Beringen, 1977), Tamer Tuygun (°Koersel, 1974), Musa Demirkoparan (°Hasselt, 1986), de Nederlandse Fatima Can (°Amsterdam, 1987) en Lindsey Dierckxsens (°Geel, 1989).

De school houdt er, naast het propageren van de islamdoctrine, erg vreemde principes op na. Zo lezen we op de webstek: “We gaan de oudercontacten niet elimineren, maar wel tot het minimum herleiden. In de plaats hiervan gaan we het op een heel andere manier organiseren en voor elke leerling individuele opvolging voorzien. De klasleerkracht gaat minimum 1x per schooljaar bij elke leerling op huisbezoek, op deze manier gaat de scheiding tussen school en thuis ook weer een beetje meer verkleind worden en lopen deze mooi in elkaar over.”

Onderzoek VSSE stelt weinig voor

Bevoegd minister Hilde Crevits kraamde in het Vlaams Parlement op woensdag 22 mei nochtans stoere taal uit. Crevits : “Collega’s, er is rond dit thema al eens eerder een actuele vraag gesteld. Dat was op 21 maart van vorig jaar (2018). Toen was er nog geen erkenningsaanvraag. Ondertussen is die er wel. Dus ja, er is een aanvraag ingediend om een school erkend te krijgen. Onze onderwijsinspectie voert nu onderzoek, dat is evident. Er zijn 21 erkenningsvoorwaarden die allemaal bekeken moeten worden.” Crevits vroeg ook advies aan de Staatsveiligheid (VSSE). Dat advies was positief. Een insider: “Het onderzoek van de VSSE stelt weinig voor. Er wordt enkel vluchtig gekeken naar de 5 oprichters van de vzw.” Crevits : “Mijn onderwijsinspectie heeft aan de Staatsveiligheid gevraagd of er zaken zijn waarmee ze rekening moet houden. Ik ga er toch wel van uit dat men ons op tijd zaken zal signaleren, als dat nodig zou zijn, en dat onze inspectie daar dan ook daadwerkelijk rekening mee zal houden.”

Het besluit is dat een eigen school oprichten in Vlaanderen niet eens zo moeilijk is en dat politici een erkenning dan ook niet zomaar weigeren. Voor die erkenning is een te volgen procedure uitgeschreven. Er is wel nog een sprankje hoop dat dit onzinnig project snel gestopt wordt. “De erkenning is een tweetrapsraket”, legt Lieven Viaene, inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie in de media uit. “Een eerste inspectie gebeurt voor de opstart. Als die in orde is, gaan we een tweede keer voor een grondig onderzoek. Dat doen we in de eerste zes maanden na de opening. We bekijken de school op verschillende punten. Een school moet ook voldoen aan zowel de Grondwet als aan internationale verdragen over mensenrechten en kinderrechten.” Laten we hopen dat de tweede inspectie iets grondiger verloopt.

Foto’s (c) Gazet van Hove.