Door Karl Van Camp – (c) ’t Pallieterke

Eens te meer kregen we te maken met een machtige media, niet de vierde macht, maar de echte eerste macht. Kris Van Dijck tuimelde van zijn voetstuk, niet door een tussenkomst in het parlement van een politieke tegenstander, maar door een kwalijk artikel op een webstek.

De man of vrouw die Van Dijck ten val wilde brengen, koos niet voor de eerste macht (het parlement), niet voor de tweede macht (de regering) en ook niet voor de derde macht (het gerecht). Men kan zich dus vragen stellen bij de macht van de media. Het gevoel is trouwens dubbel: iedereen in de Wetstraat wist al een maand lang dat Van Dijck het parlementslid was dat genoemd werd in een chantagezaak met een prostituee. Niemand van onze collega’s bracht de naam naar buiten, en dat is eerbaar. Maar tegelijk was Van Dijck zelf voor de rest van zijn leven chanteerbaar door en schatplichtig aan diezelfde media.

Als de geruchten kloppen, moet Van Dijck in eigen omgeving op zoek gaan naar het lek, en dan wordt nogmaals bevestigd dat ‘de politiek’ niet altijd even proper is. Normaliter komen de minder fraaie zaken bovendrijven bij bijvoorbeeld een lijstvorming, maar hier zitten we volop in een tijdperk na verkiezingen. Waarom werd Van Dijck niet getackeld in oktober toen hij lijsttrekker was in Dessel (waar hij burgemeester is)? Waarom is hij niet getackeld in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei ? Er zal wel een reden zijn; alleen, ik ken die niet.

Kris Van Dijck is een gedreven politicus die deze ‘behandeling’ niet verdiend heeft. Er moet dus iemand rondlopen die wel héél boos is op hem. Van Dijck is ook niet zonder zonde. Als politicus moet je altijd alert blijven en weten dat de tegenstanders – in de eigen partij en buiten de partij – altijd op de loer liggen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat hij niets met fraude te maken heeft. Blijft over: prostitueebezoek, jaren geleden. Dat kun je moreel verwerpelijk vinden, maar het is niet strafbaar. Zijn loopbaan als Vlaams Parlementslid is nog niet ten einde, al zal hij moeten leren leven met de mopjes over hem en escort Lynn. En zijn ambitie een ministerpost te verwerven, zal hij moeten opbergen. Spijtig.

Foto’s (c) Gazet van Hove.