Door Piet van Nieuwvliet – (c) ’t Pallieterke .

De beslissing van een Zwitserse rechtbank om een Kosovaarse veroordeelde crimineel niet uit te wijzen, heeft in Zwitserland voor heel wat aandacht én boosheid gezorgd. Een opmerkelijke beslissing, want de rechter baseerde zijn oordeel op het zeer lage IQ van de veroordeelde crimineel.

Volgens een psychiatrisch rapport heeft de 32-jarige Kosovaar bijzonder veel problemen bij het lezen, bij het rekenen en bij het begrijpend lezen (verslag in de Zwitserse krant “Der Tagesanzeiger”).

Een IQ-test stelde dat de betrokkene een ontwikkelingsniveau heeft van een 9- tot 12-jarige. En daarom “zou het hem wel eens zwaar kunnen vallen, om zich thuis te voelen in zijn vaderland, hij zou er zijn draai niet vinden, en er geen nieuw bestaan kunnen opbouwen”, aldus de rechtbank in Lausanne.

Ze zijn zo lief, mijnheer !

De 32-jarige Kosovaar was in het kader van familiehereniging in Zwitserland in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangekomen. Het Agentschap voor Migratie (“Amt für Migration”) van het kanton Basel-Landschaft heeft zijn verblijfsvergunning in augustus 2015 ingetrokken; de man pleegde immers het ene strafbare feit na het andere.

Door een rechtbank van Basel werd hij onder meer veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, omdat hij samen met een collega in 2011 op omstaanders was beginnen slaan. Een slachtoffer werd de kaak gebroken, met een schedelbreuk en een hersentrauma als gevolg. Zonder onmiddellijke medische bijstand was het slachtoffer vrijwel zeker gestorven. De Baselse rechters merkten in hun veroordeling op dat de man met ouder worden steeds gewelddadiger werd. Het gevaar op recidive schatten zij als “bijzonder hoog” in, en de veroordeelde Kosovaar was een gevaar voor zijn omgeving.

Waar eindigt dit verhaal ?

De agressieveling werd tot dan niet uitgezet omdat hij uitstel had gekregen, dat echter vorig jaar door de kantonrechtbank van Baselbiet was vernietigd. In 2017 reisde de man samen met zijn vrouw en twee kinderen naar Kosovo, aldus een bericht van zijn advocate. Zijn familieleden konden hem niet alleen achterlaten in Zwitserland, want hij had paniekaanvallen en leed aan “pleinvrees”.

Het nationaal-conservatieve parlementslid Roger Köppel (SVP) reageerde cynisch op de beslissing van de rechtbank van Lausanne, om de man dus niet uit te zetten op basis van een laag IQ: “Een gewelddadige Kosovaar mag in Zwitserland blijven omdat zijn IQ te laag is. Met dergelijke trucs dwarsbomen rechters de wil van het volk. Of hebben ze zelf last van een laag IQ ?”

Foto’s (c) Gazet van Hove.