De verdwijnpaal in de Ooststatiestraat was de voorbije maanden buiten werking gesteld, omwille van verschillende wegenwerken in de omgeving. Vanaf 2 september zal de verdwijnpaal opnieuw in werking treden met aangepaste uren.

Aangezien de verdwijnpaal zorgt voor minder doorgaand autoverkeer door Kontich-Centrum, auto-luwere fietsroutes en een vertraging van de instroom van wagens aan de rand van het dorpscentrum, wordt het principe van de verdwijnpaal niet in vraag gesteld. Ook het aantal letselongevallen is sterk gedaald sinds het nieuwe circulatieplan, waarvan de verdwijnpaal een essentiële schakel vormt.

Willem Wevers

Schepen van mobiliteit, Willem Wevers (N-VA) licht toe : “De verdwijnpaal staat er ondertussen een goede 2 jaar en is een hele tijd buiten werking geweest door de vele wegenwerken in het centrum. Bovendien is er sinds begin dit jaar een nieuwe meerderheid, waardoor nieuwe politieke afspraken gemaakt moesten worden. Nu de wegenwerken in de omgeving afgerond zijn, was dit het ideale moment om de verdwijnpaal opnieuw in werking te stellen, bij de start van het nieuwe schooljaar.”

De verdwijnpaal zal tijdens de ochtendspits, zoals vroeger, omhoog komen tussen 7.00u. en 9.00u. van maandag tot vrijdag. Tijdens de avondspits wordt de regeling wel aangepast. De verdwijnpaal komt, zoals vroeger, steeds omhoog om 15u30. Hij zal voortaan terug de grond in zakken om 18.00u. Een uur minder lang dan vroeger. Bovendien zal woensdag dezelfde regeling gehanteerd worden dan op de andere weekdagen. Wevers: “We wilden de regeling vooral eenduidiger maken. Het verschil tussen woensdag en de andere weekdagen zorgde voor onduidelijkheid, die we nu wegwerken. Alle weekdagen geldt dezelfde regeling. In het weekend blijft de paal steeds naar beneden.”

geschiedenis

Een laatste wijziging die de nieuwe bestuursmeerderheid doorvoert is dat de paal in juli en augustus helemaal buiten werking gesteld zal worden. Schepen Wevers : “Iedereen merkt wel dat het opvallend veel rustiger is tijdens de zomervakantie en dat er van spitsuren in de praktijk geen sprake is in juli en augustus. Daarom kwamen we overeen met Open VLD om de verdwijnpaal uit te schakelen in die periode.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.