Vlaanderen neemt steeds meer dieren in bescherming

Dierenverwaarlozing en dierenmishandeling hebben in Vlaanderen geen plaats meer.” In 2018 werden maandelijks gemiddeld 261 verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag genomen. Dat is een nieuw record. “Wie niet horen wil, moet voelen”, vindt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Als het de spuigaten uitloopt, dan treden wij kordaat op, in het belang van de dieren.”

Pakkans dierenbeulen vergroten

Minister Weyts voerde de strijd tegen dierenmishandeling en -verwaarlozing fors op. Hij maakte de Inspectiedienst Dierenwelzijn in 2016 in één klap de helft groter. “Kordate handhaving is het sluitstuk van elk serieus beleid. We willen zowel de pakkans voor dierenbeulen vergroten.”

Minister Weyts

Hartverscheurende toestanden

Het aantal inbeslagnames stijgt nu jaar na jaar. In 2016 werden er ongeveer 200 dieren per maand in beslag genomen. In 2017 ging het gemiddeld om 250 dieren per maand. In 2018 namen de diensten van minister Weyts gemiddeld 261 verwaarloosde of mishandelde dieren per maand in beslag. De in beslag genomen dieren krijgen elders onderdak, bijvoorbeeld in een dierenasiel. “Het gaat vaak om ronduit hartverscheurende toestanden, zodat inbeslagname de enige optie is”, zegt Ben Weyts.

Geen plaats voor dierenmishandeling

De minister sluit niet uit dat het aantal inbeslagnames ook in de toekomst blijft stijgen. Waar de inspectiedienst vroeger pas optrad na klachten, gaat hij nu proactief te werk. “Dierenverwaarlozing en dierenmishandeling hebben in Vlaanderen geen plaats meer”, besluit Ben Weyts.

Diersoort Aantal
Honden 714
Katten 291
Paardachtigen 101
Schapen, geiten, hertachtigen 308
Vogels 1.288
Knaagdieren en konijnen 242
Rund 34
Varken 96
Andere diersoort 112
TOTAAL 3.186

Foto’s (c) Gazet van Hove.