348 mensen doneerden in 2018 na hun overlijden minstens één orgaan. Dat waren er 8,4 procent meer dan het jaar voordien. Met deze cijfers scoren we bijzonder goed in vergelijking met de ons omringende landen. Deze puike resultaten hebben we  te danken aan de meer dan 300.000 landgenoten die zich al registreerden als donor.

Door de specifieke wetgeving is elke inwoner in ons land een potentiële orgaandonor na zijn of haar overlijden. Zo stelt de wetgeving uit 1986 dat iedereen die in het bevolkingsregister ingeschreven staat automatisch een potentiële orgaandonor is, met twee belangrijke uitzonderingen. Je bent geen orgaandonor meer als je je bij leven uitdrukkelijk verzet. 

Daarnaast krijgen ook naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) bij overlijden de kans om zich tegen orgaandonatie te verzetten. Deze tweede voorwaarde zorgt er in de praktijk voor dat artsen – zonder positieve orgaanregistratie – bij een overlijden steeds de naaste familie consulteren. Dit leidt tot bijzonder moeilijke beslissingen op een tragisch moment. Om jouw nabestaanden dit moeilijke dilemma te besparen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een weloverwogen beslissing maken tijdens hun leven.

Hoe jezelf registreren ?

Jezelf registreren als orgaandonor (of als niet-donor) is bijzonder eenvoudig en volledig kosteloos. Je vult hiervoor een formulier in voor instemming of weigering en laat dit registreren op de bevolkingsdienst van je gemeentehuis. Het gemeentebestuur voegt deze registratie toe aan de informatie die over jou bestaat in het rijksregister. Daarnaast word je toegevoegd aan een beveiligde databank die de behandelende arts kan consulteren.

Inspanningen

Tal van organisaties leveren inspanningen om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Zo was er in september 2018 de VTM-televisieactie van Frances Lefebure. Deze actie leverde maar liefst 26.779 nieuwe registraties op. Dat is bijzonder veel, als je weet dat in Vlaanderen jaarlijks gemiddeld 7.000 à 8.000 registraties plaatsvinden.

Levens redden

Het belang van orgaandonatie zien we in de verhalen van de jaarlijks meer dan 1.000 landgenoten waarvan het leven wordt gered door een orgaantransplantatie. Eén van hen is Steven. Bekijk hier zijn verhaal.