Vrijwilligers gezocht voor de buddywerking van het Sociaal Huis Hove

“Ik weet nog altijd niet wie van ons twee het meest blij was. Buddy zijn heeft van mij een rijker mens gemaakt, ik kan de ervaring warm aanbevelen.”

Binnen het Sociaal Huis van Hove worden heel wat vrijwilligers in verschillende diensten ingeschakeld. Maaltijden bedelen in het dienstencentrum, vervoeren van mindermobiele mensen, hulp bieden in de boodschappendienst, begeleider bij het preventief budgetspel of ondersteuning van mensen in budgetbeheer, buddy van een politiek vluchteling,… Iemand een helpende hand toesteken kan op veel manieren.

Buddy’s gezocht 

Momenteel is het Sociaal Huis van Hove op zoek naar enthousiaste, helpende handen in de buddywerking, zowel voor Hovenaars als voor asielzoekers. Als buddy ben je een aanvulling op de professionele zorg. Het gaat dan om praktische hulp bieden, maar ook samen leuke dingen doen en samen praten. Daarmee geef je je cliënt een houvast. Samen iets doen, kan een opstapje zijn om echt met je cliënt in contact te komen en samen te kijken hoe het verder kan.

De steun van de buddy kan bijvoorbeeld bestaan uit : samen administratie op orde brengen, betalingen doen, helpen bij het huiswerk van de kinderen, in het ziekenhuis of thuis een bezoekje brengen, onthalen van asielzoekers (verwelkomen in de buurt, wegwijs maken in Hove), meegaan naar een arts, advocaat, gemeentelijke diensten, helpen bij het zoeken naar een woning, begeleiden van asielzoekers naar een ontspannende activiteit (sportclub, cursus), samen zoeken naar oplossingen voor allerlei (praktische of andere) zaken waar de cliënt tegenaan loopt, samen naar buiten gaan, een wandeling maken, samen iets leuks ondernemen (een terrasje meepikken, een museum bezoeken, een festivalletje in de buurt of een spelletje spelen), het bieden van een luisterend oor,…

Voel je je aangesproken om als vrijwilliger hieraan mee te werken ? Kan je goed met mensen overweg, ben je geboeid door andere culturen of heb je een groot hart voor mensen die het moeilijk hebben ? Ben je sociaal en kom je graag in contact met mensen ? Help je graag anderen en wil je graag iets betekenen voor mensen in jouw omgeving ? Laat het ons weten, want het Sociaal Huis kan nog veel vrijwilligers gebruiken en het zijn die vrijwilligers die het verschil maken.

Je staat er uiteraard niet alleen voor

Ga je aan de slag binnen het Sociaal Huis, dan sta je er niet alleen voor. In een gesprek met de coördinator wordt nagegaan hoe, wanneer en waar je een handje kan toesteken. Zowel jij als vrijwilliger, alsook de mensen die geholpen worden, moeten zich er goed bij voelen. Het Sociaal Huis biedt ook intervisie- en vormingsmomenten aan voor zijn buddy’s. En daarnaast staat de coördinator klaar wanneer je vragen hebt of iets kwijt wil.

Ingrid (buddy budgethulpverlening) is al lang overtuigd : “In het najaar van 2014 stond er in een reclameblad een vrijwilligersoproep voor de nieuwe buddywerking van OCMW Hove. Voor mij was dat een Eureka-moment. Als kind al wilde ik de arme kindjes in Afrika gaan helpen. Later kwam ik terecht op een personeelsdienst, waar ik documenten van loonbeslag voor soms kleine bedragen zag passeren en me afvroeg hoe je iemand kan wapenen tegen een aanzwellende schuldenlast. Na mijn pensioen zou ik mij daarvoor inzetten, hier in België: Afrika was mij toch te warm. Maar door die oproep hoefde ik zelfs niet meer te wachten tot mijn pensioen. Tijdens de infosessie vernam ik dat het gaat om klanten die buiten de OCMW-begeleiding extra hulp nodig hebben of die op het einde van het OCMW-traject zijn en nog wat tips kunnen gebruiken. Tijdens een intakegesprek werd gepeild naar elementen die voor mij een struikelblok konden vormen en daarna kreeg ik een opleiding. Toen belde de OCMW-medewerker met het nieuws dat er een match gevonden was! Een goede match is van onschatbare waarde voor een één-op-één-situatie in het vrijwilligerswerk. Er vond een kennismakingsgesprek plaats en dat was spannend, een beetje zoals solliciteren. Daarna volgde de eerste afspraak bij de klant thuis en deden we samen voor de eerste keer via de pc een overschrijving, stapje voor stapje. Het lukte en dat leverde een stralende glimlach op van de klant. Ik weet nog altijd niet wie van ons twee het meest blij was. Na enkele maanden heeft de klant mij niet meer nodig om overschrijvingen te doen, dat gaat als een fluitje van een cent. De volgende stap is om permanente opdrachten te creëren, domiciliëringen te activeren en jaarlijkse rekeningen te laten omvormen tot driemaandelijkse of indien mogelijk maandelijkse. Weten dat mijn klant op termijn op eigen benen verder kan en sterker in het leven staat, daarvoor doe ik het. Buddy zijn heeft van mij een rijker mens gemaakt, ik kan de ervaring warm aanbevelen.”

Heeft dit je interesse gewekt ? Heb je hierbij nog vragen ? Steek je graag een handje toe ? Neem dan contact op met Kathy Van Cauwenbergh van het Sociaal Huis via 03 / 460 10 80 of kvc@ocmwhove.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove .