De gemeenteraad besliste om zich aan te sluiten bij Initiatief Trustone. TruStone is een samenwerking tussen de Vlaamse Natuursteensector en de Vlaamse overheid, die moet leiden tot een meer duurzame en verantwoordelijke productie én inkoop van natuursteen.

Schepen Wevers

Schepen van Openbare werken, Willem Wevers (N-VA) : “In de natuursteensector is in bepaalde landen jammer genoeg sprake van werkende kinderen, schendingen van mensenrechten en omstandigheden die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Als er dan een initiatief genomen wordt door onze Vlaamse natuursteensector, om dit een halt toe te roepen, vind ik het niet meer dan logisch dat we ons daar als gemeente achter scharen.”

Concreet wil de ondertekening van het initiatief TruStone zeggen dat, wanneer de gemeente natuursteen gebruikt bij de aanleg van bijvoorbeeld een plein, een certificaat gevraagd zal worden van de aannemer en leverancier. Dat certificaat levert dan het bewijs dat de geleverde natuursteen op duurzame wijze vervaardigd is, zonder de schending van de kinder- en mensenrechten.

Foto’s (c) Gazet van Hove.