Succesvol “Samen CULTUUR beleven”

Hove

Tijdens het afgelopen weekeinde was er in en om zaal ‘Da Capo’ aan de Lintsesteenweg een verhoogde concentratie van erg cultureel-ingestelde Hovenaars vast te stellen. Het plaatselijke Davidsfonds organiseerde er in samenwerking met nog een tiental andere Hovese cultuurgebonden verenigingen en kunstenaars de manifestatie “Samen Cultuur Beleven”. In het midden van de zaal had het Davidsfonds er een grote boeken- en CD-tentoonstelling. De 110 Hovese leden konden er hun jaarlijkse hernieuwing van hun lidmaatschap komen afhandelen. De overgrote meerderheid deed dit ook.

Verder waren er nog standen van dorpskrant de HOVEnaar, Fotokring Parallax, Heemkundige Kring ‘De Markgraaf’, Kalligrafiewerkgroep ‘Het Kostershuisje’, Kunstkring ‘De Geelhand’, de Paul van Ostaijenkring, Vision Fotokring, Ria Kaes Karikadier, Huub Behets bonsai, Jack Ooms modelbouw, Hilde Verbruggen keramiek, Els Beerten schilderkunst, Tine Stoop tekenkunst. Men kon er de nodige informatie verkrijgen en eventueel aansluiten.

De gemeente ondersteunt

“Ieder jaar heeft het Davidsfonds zijn ‘vers geperst’, waar men boeken kan komen bestellen en lid worden. Via deze manifestatie willen we de Hovenaar kennis laten maken met wat er in Hove allemaal leeft op cultureel vlak. De gemeente werkt mee want ze stelt deze zaal gratis ter beschikking. Over heel het weekeinde kwamen er honderden Hovenaars over de vloer. In de namiddagen was het vollen bak. Er was ook een wedstrijd kindertekeningen kleuren” aldus Guido Sel, nieuw voorzitter van het Davidsfonds Hove.

Weinig gemeenteraadsleden gezien

Vanwege het Hovese gemeentebestuur kwam de burgemeester en de schepenen Gerda Lambrecht, Bart Van Cauwenbergh en Els Pauwels eens een kijkje nemen. Vanwege andere gemeenteraadsleden was er weinig of geen interesse. Sommigen hebben een grote mond in de gemeenteraad, maar te velde, tussen de Hovenaars zie je ze nooit. Hoe kunnen zij dan het volk vertegenwoordigen ?

Na afsluiten hadden we enkele gesprekken met standhouders. De meesten waren tevreden over de opkomst en de contacten die ze konden leggen. Slechts één enkeling zag het minder rooskleurig, maar dat zal heel waarschijnlijk te maken hebben met zijn niche-specialiteit in de kunstwereld. Verschillende aanwezigen vonden dat het cafétaria-gedeelte te klein uitviel in de zaal. Een organisatrice antwoordde hierop dat “één bepaalde groep de hele tijd ettelijke tafels bezet hield”. Sommige ‘bierbuiken’ mogen zeker wat meer kunstzinnige beweging – letterlijk en figuurlijk – ondergaan …

Foto’s © Gazet van Hove.