MR donderdag 17 oktober 2019 : verslag
door Roger Claessens.
Donderdag 17 oktober ll. vergaderde de MR voor de 3de keer in zijn nieuwe samenstelling.
Bij het begin van de vergadering werd nog eens even de ronde van de tafel gemaakt waarbij iedereen zich opnieuw even voorstelde. Kwestie van mekaar beter te leren kennen, want sinds de nieuwe legislatuur telt de Milieuraad een aantal nieuwe gezichten.
Het verslag van de Milieuraad van 2 mei werd zonder opmerkingen goedgekeurd.
Door de voorzitter werd voorgesteld om voortaan niet langer van Milieuraad te spreken, maar van Milieu- en Natuurraad, of kortweg Minaraad.
Daarna werd er uitgebreid stilgestaan bij de missie, de afspraken en de deontologische code van de Minaraad.
Voor de goede werking van de nieuwe Minaraad wil men er vooral over waken om het algemeen belang na te streven, waarbij van alle leden de nodige integriteit gevraagd wordt. Hierbij wordt er een bijzondere oproep gedaan aan alle leden om zich constructief en objectief in te zetten, waarbij van iedereen de nodige motivatie en betrokkenheid verwacht wordt.

een probleem in Hove …

Er werd beslist om de werking van de Minaraad onder te brengen onder 6 ‘werven’ :
– klimaat
– luchtkwaliteit
– biodiversiteit
– materiaalstromenbeheer
– waterbeleid
– hinderbestrijding
Uiteraard zullen er een aantal overlappingen zijn, waarbij sommige items onder 2 of meer werven thuis horen.
Ieder van de aanwezige leden gaf zijn/haar voorkeur te kennen aan welke werf hij/zij vooral wil meewerken. Dat biedt de mogelijkheid dat er buiten de plenaire vergaderingen (4x/jaar), leden in aparte werkgroepjes kunnen samenwerken.
Er werd nog stilgestaan bij de brainstormavond van 10 oktober. Met een opkomst van ongeveer 150 aanwezigen, was dit meer dan bevredigend. Vergelijkbare samenkomsten in Edegem en Morstel, brachten slechts een vijftigtal belangstellenden op de been. Het is de bedoeling om uit de ideeën en voorstellen die die avond gedaan werden, die items te filteren die voor de Minaraad bruikbaar zijn.
Dat ondertussen de werkzaamheden in de Kapelstraat 90/94 gestart zijn, zorgt bij een aantal leden voor ongerustheid of er wel degelijk toezicht zal zijn op de bomen die behouden moeten blijven. Er werd de belofte gedaan dat er vanuit de gemeente het nodig zal gedaan worden om er voor te zorgen dat alleen die bomen zullen gekapt worden waarvoor een kapvergunning werd afgeleverd.
De Minaraad zal er naar streven om jaarlijks een tweetal evenementen te organiseren. Er wordt gedacht aan bijvoorbeeld een natuurdag of een zwerfvuilactie.
Er werd nog geen nieuwe datum voor een volgende vergadering afgesproken.

geschiedenis …