Het wordt deze keer een duo-excursie. In de voormiddag maken we gebruik van de expertise die we in huis hebben over het Belgisch oorlogsverleden. In de namiddag doen we een natuurwandeling rond het Fort van Ertbrand. Op de middag verplaatsen we ons met een tussenstop in een café om de picknick te verorberen. Je kan natuurlijk ook alleen aan één van beide activiteiten deelnemen.

Voormiddag Monumentenwandeling, Bunkers en loopgraven in het Mastenbos, een Duitse linie met een Belgische kern. ‘Antwerpen ? Onneembaar !’, zo dacht men in 1914 aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maar reeds op 10 oktober marcheerde het Duitse leger de stad binnen. Ze behielden een deel van de bestaande verdedigingswerken, maar ze bouwden ook nieuwe linies. De best bewaarde resten daarvan liggen als stille getuigen in de bossen rond Antwerpen, met het Mastenbos in Kapellen als blikvanger. Struin eens door een loopgraaf, kruip in een bunker en ervaar eens hoe erfgoed wordt ingepast in het wisselende en halfopen karakter van het bos. Erfgoed en  natuur, twee handen op één buik en daar gaan we voor.

• honden zijn niet toegelaten in de loopgraven.
• hou rekening met de weersomstandigheden, na een lange regenperiode kunnen de loopgraven er wat slijkerig bijliggen, voorzie gepast schoeisel of laarzen.
• inschrijven noodzakelijk (NIET voor de namiddag)

Namiddag Natuurwandeling, We doen een wandeling door het heidegebied rond het Fort van Ertbrand en door het Mastenbos aan de overkant van de straat. Robert en Fonne zijn twee geroutineerde Natuurpunters die de gebieden kennen als hun broekzak. Vogels, planten, mossen, paddenstoelen, alles kan aan bod komen, waar mogelijk zal Walter ook een steentje bijdragen. Het Fort en het bijhorende heide- en bosgebied werden enkele jaren geleden aangekocht door Natuurpunt. Het is nu 90 ha groot en sluit bijna aan aan het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het Mastenbos hoort toe aan het Agentschap Natuur en Bos en is 180 ha groot. Zoals zijn naam laat vermoeden vind je er percelen met dennen, maar ook recent ingerichte heide. Dat het vroeger een kasteelpark was zie je aan de oude dreven.

Inschrijven en kosten voor de voormiddag.
Vóór 31/10/2019 via email stanislas.marichal@telenet.be en met vermelding van uw naam. Prijs per deelnemer € 2, ter plaatse te betalen. Gaat naar de gemeente Kapellen.

Afspraak : vertrek om 09.15 u. aan de Bist te Wilrijk. Carpooling aan de standaard prijs. Het Loopgravenpad start aan de parking langs de Kalmthoutsesteenweg (Blokskesweg) 120. Die parking vind je in de korte bocht aan de Kalmthoutsesteenweg (komende van Kapellen) (NB 51° 20’ 10.799”, OL 4° 26’ 19.92”). Ter plaatse om 10.00 u. Google Maps https://goo.gl/maps/J9dkSVo7WJfRHLMs5 Om 13.30 u. aan het info bord van het Mastenbos, Oude Galgenstraat 65-11, 2950 Kapellen. Google Maps https://goo.gl/maps/Pr9dqMpMLwzUBS3T9

Einde rond 16.30 u. ter plaatse.

Mee te brengen : loep, verrekijker, fototoestel, bottines of stevige wandelschoenen, regenkledij.

Gids vm: Stanislas Marichal – 0478 / 56 45 84 – stanislas.marichal@telenet.be
David Wauters
Gids nm : Robert Wynants en/of Fonne Bruggemans
Leiding vm : Philippe Vanhove – 0477 / 63 67 74
Leiding: Walter Van Spaendonk – 0479 / 98 57 77
Ria – 0474 / 81 83 53
walter.van.spaendonk@skynet.be