Hove

De gemeente Hove neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en / of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen. Fluvius is in juli 2018 ontstaan  uit de fusie van Eandis en Infrax.

Sinds eind 2004 behoren de openbare verlichtingsnetten en -aansluitingen tot de eigendom van de distributienetbeheerders. De exploitatie van de openbare verlichting maakt als openbare dienstverplichting deel uit van de activiteit ‘Netbeheer elektriciteit’. De exploitatiekosten, met uitzondering van de materiaalkosten hieraan verbonden, kunnen hierdoor worden opgenomen in het distributienettarief. De activiteiten met betrekking tot de openbare verlichting die niet onder deze openbare dienst-verplichting vallen (bijvoorbeeld renovatiewerken), worden beschouwd als een nevenactiviteit.  Dit is een niet-gereguleerde activiteit waarvoor een vergoeding aan kostende prijs wordt aangerekend aan de deelnemers. De deelnemers van Fluvius Antwerpen hebben in 2004 naar aanleiding van de overname (aankoop) door de distributienetbeheerder van de openbare verlichtingsnetten via gemeenteraadsbesluit de beheers-overdracht rond de activiteit openbare verlichting herbevestigd/beslist. Statutair werd ingeschreven dat deze beheers-overdracht voor de exploitatie van de openbare verlichting geldt voor de volledige duur van de aansluiting en dat de beheers-overdracht voor de nevenactiviteit openbare verlichting steeds herroepbaar is.

de voorloper van Fluvius

Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van de openbare verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en Smart City. Er is de snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing. Lokale besturen krijgen tal van mogelijkheden om gegevens te verzamelen waarmee ze hun beleid beter kunnen afstemmen op de behoeften en vragen van hun burgers, het lokale bestuur zelf, de overheid en ondernemingen. Daarnaast hebben de lokale besturen zich via de burgemeestersconvenanten geëngageerd tot doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing. Als werkmaatschappij voor de netbeheerders in dienst van de lokale besturen wil Fluvius System Operator (hierna ‘Fluvius’) een actieve ondersteuning aanbieden bij de uitwerking van een beleid op maat op vlak van milieu, verlichting en Smart City-infrastructuur (de netten, steunen en erop geïnstalleerde applicaties).

 

De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen heeft in zitting van 21 mei 2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’ goedgekeurd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiervan kennis te nemen en goedkeuring te hechten aan de beheers-overdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, en bijgevolg ook goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente bij de opdracht-houdende vereniging Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting en de opdracht-houdende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

De verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen worden – op basis van een inventariswaarde 31 december 2018 –  tegen een inbrengwaarde van 187.461 EUR in cash (zijnde 25 procent van de inbrengwaarde) en 562.382 EUR in aandelen (zijnde 75 procent van de inbrengwaarde) ingebracht bij de opdracht-houdende vereniging Fluvius Antwerpen. De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels. De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris.

In de toekomst kan men wifi plaatsen op lantaarnpalen. In Hove staan er 1838 (licht)toestellen op 1734 palen. Er is 604.136 Kwh energieverbruik, 140.160 kg CO2 uitstoot in 2018. In 2030 komen er 800 omgebouwde letpunten bij. Per jaar zal men 133 lichtpunten verletten. De gemeente Hove zal voor 1.941.000 euro zelf investeren, 1.456.000. euro door Fluvius. Dit geeft een winst van 672.946 euro voor de gemeente Hove.

Alle gemeenteraadsleden keurden de overgang van de installaties van de gemeente naar Fluvius goed.

Meer info : Dirk Schepers, gemeentehuis Hove, tel. 03 / 460 33 43 (kantooruren), e-mail : dirk.schepers@hove.be .

Foto’s © Gazet van Hove.