‘Nooit meer oorlog’ : herdenking Wapenstilstand in Boechout

Ook in Boechout weerklinkt de boodschap ‘nooit meer oorlog’ deze en volgende week sterker dan ooit. We herdenken beide wereldoorlogen, met het accent op vredesopbouw. Er wordt aandacht besteed aan thema’s zoals verbondenheid, respect, ruimte en aandacht voor ieder die ‘anders’ is, in welke zin dan ook.

Het programma :

In gesprek met Mohamed El Bachiri

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij verloor tijdens de aanslagen in Brussel zijn grote liefde en de moeder van zijn kinderen. Mohamed El Bachiri brengt een bijzondere getuigenis tegen oorlog en geweld : Jihad van de Liefde. Voor zijn hoopvolle boodschap na de aanslagen van 22 maart 2016 kreeg hij pas nog de Konstanzer Konzilspreis, een Duitse prijs voor Europese tolerantie. Het gesprek wordt begeleid en vertaald door Boechoutenaar Ferre Wyckmans, voorzitter van De Roma.

vrijdag 8 november, 20.15 uur (deuren om 19.30 uur), Theater Vooruit, € 5, reserveren via www.boechout.be/vooruit of op de vrijetijdsdienst

Inzamelingsactie 11.11.11

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november is er een inzamelingsactie voor 11.11.11. Op vrijdag en zaterdag is dit op de parking van Delhaize en op zaterdag ook huis aan huis.

Officiële herdenkingsplechtigheid

Op Wapenstilstand zelf is er een officiële herdenkingsplechtigheid in het gemeentehuis van Boechout. Het wordt een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers met  toespraken, interviews en muzikale omkadering door het ensemble van de muziekacademie SAMWD Lier. De vijfde- en zesdejaars uit de drie lagere scholen maakten ook vredestekeningen die tonen hoe oorlogen, conflicten en ruzies een invloed hebben op hun leven.

Daarna volgt de kranslegging aan het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis en ter afsluiting is er een kleine receptie. Ook aan de andere herdenkingsmonumenten in Boechout en Vremde worden die dag kransen gelegd.

maandag 11 november, 10.00 uur, raadzaal van het gemeentehuis van Boechout

Film : Goden van Molenbeek

Op woensdag 13 november is iedereen welkom in Theater Vooruit voor de film Goden van Molenbeek. Een film over vriendschap, geloof en identiteit.

De Fins-Spaanse jongen Actos is 6 jaar en woont in een cité in Molenbeek. Samen met zijn beste vriend Amine, een moslimjongen, ontdekt hij de wereld. Plots verstoort een terroristische aanval in Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld. Gewapende soldaten patrouilleren nu door de straten. De twee jongens zoeken naar de betekenis van dit alles. Ze fantaseren dat ze de laatste overlevenden zijn, de sterkste van allemaal. Tot een onverwachte gebeurtenis hun leven voorgoed zal veranderen.

woensdag 13 november, 20.15 uur (deuren om 19.30 uur), Theater Vooruit, € 5 en € 3 (-18), reserveren is niet nodig.

Oecumenische vredesviering

Tijdens deze viering herdenken we de strijd en de slachtoffers van alle vormen van oorlog, onderdrukking en geweld in onze gemeente en wereldwijd. Deze viering heeft als thema #vrede / Dona nobis pacem. Werken aan vrede wordt op een actuele, lokaal herkenbare manier aangebracht met aandacht voor klimaat, rechtvaardigheid, vluchtelingen, armoedebestrijding… De viering wordt omkaderd met koormuziek door drie koren en samenzang. Na de viering is er kans tot ontmoeting in de vorm van een receptie.

zondag 17 november, 10.00 uur, Parochiekerk Sint Jan in d’Olie Vremde.

Foto’s (c) Gazet van Hove.