De Kon. Ornitologische vereniging De Noordvink organiseerde afgelopen weekeinde haar jaarlijkse nationale vogeltentoonstelling in zaal Prinsenhof aan de Kapelstraat. Op vrijdagavond was er de klassieke receptie met opening door een lid van het schepencollege. Schepen Luc Vuylsteke de Laps was ook aanwezig evenals de ere-schepen Monique Stevens en Jos Peeters. Na een kort woordje van voorzitter Omer Verhofstadt werden de poorten van het gevederde paradijs opengezet voor de toeschouwers.

Nadien was er nog een gezellig samenzijn met verkoop van speculaas en marsepein.

Toespraak door schepen Gerda Lambrecht, waarnemend burgemeester :

“Goede avond dames en heren,

Jullie voorzitter Omer vroeg me of ik bereid was deze tentoonstelling te openen.

Natuurlijk vind ik dit een hele eer en kom ik dat met veel plezier doen.

Maar dan kwam, voor mezelf, de hamvraag. Wat moet ik nu dit jaar zeggen ?

Ik kan niet blijven herhalen dat ik het bewonderenswaardig vindt hoeveel tijd en energie jullie allen in deze hobby steken, hoeveel dit voor jullie betekent en hoe belangrijk het is dat jullie door het toekennen van een prijs door de jury, een erkenning ontvangen voor het harde werk.

Wat natuurlijk wel waar is en ik kan dat niet genoeg bevestigen, dus bij deze.

In jullie programmaboekje las ik dat dit de 55ste editie is van deze Nationale Vogeltentoonstelling. Dat wil zeggen dat de vereniging exact, 5 jaar geleden, met name op 1 augustus 2014 koninklijk werd en sindsdien de naam draagt van : Koninklijke Ornithologische vereniging De Noordvink.

Vanaf deze zomer 2019 werd De Noordvink 55 jaar. Een reden om te vieren dachten ze bij het bestuur en daarom, heb ik gelezen, wordt er een brunch aangeboden op 16 februari 2020, hier in het Prinsenhof. Wat nieuw is en wat ikzelf een prachtig initiatief vind, is dat de volledige opbrengst aan het goede doel zal geschonken worden.

Het uitverkoren goede doel is de Relaxkar van het Hippisch Centrum voor Therapie en Coaching vzw, in ’t kort HCTC. Deze organisatie werkt met paarden, zoals ook blijkt uit de naam, en geeft volwassenen en kinderen die last hebben van hevige spierpijnen, de mogelijkheid tot volledige relaxatie door een ritje in een aangepaste huifkar, getrokken door paarden. Het zachte wiegen van dit voertuig geeft de patiënten een aangenaam en relaxt gevoel.

Ik ben blij dat niet alle tradities verloren gaan en dank het bestuur en de leden en alle medewerkers die er weerom voor zorgen dat deze tentoonstelling een succes wordt.

Ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan over jullie werk en over de gevleugelde deelnemers hier achter, maar ik denk dat het beter is dat jullie allen zelf een kijkje nemen, daarom verklaar ik met veel plezier, deze tentoonstelling voor geopend.”

Foto’s © Gazet van Hove.