• Edegem wil een zuinig, verantwoord en vooruitziend beleid voeren en haar kerntaken performant, efficiënt en klantvriendelijk uitvoeren. Om te blijven investeren in onze prachtige gemeente is het evenwel noodzakelijk de boeg ernstig om te gooien. De financiële uitdagingen nopen er ons toe onze werking structureel op orde te brengen. Het lokaal bestuur kiest er resoluut voor de belastingen niet te verhogen, maar in te zetten op het verminderen van de exploitatie-uitgaven. Daarbij zoeken we naar de beste manier om een kwalitatieve dienstverlening te blijven aanbieden tegen lagere kosten.

Edegem scoort bij haar inwoners een stuk hoger dan de gemiddelde Vlaamse gemeente op fierheid en tevredenheid. Een waardering waar de afgelopen jaren hard en enthousiast aan gewerkt is. Maar het werk is nog niet af. “Heel wat nieuwe projecten staan in de steigers om het leven in onze gemeente nog aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan de uitbouw van een derde buitenschoolse kinderopvang”, zegt burgemeester Koen Metsu. “We willen werken aan een Edegem waar mensen graag wonen en werken en waar er ruimte is voor ontspanning, waar levenskwaliteit wordt geboden, waar handel en lokale economie floreren en waar we ons leefmilieu en de open ruimte beschermen. Een kwalitatieve dienstverlening garanderen en toekomstgericht investeren kost echter geld. We moeten de werking van onze prachtige gemeente en de manier om die doelen te bereiken dan ook aanpassen aan de financiële realiteit.”


“Het Edegems exploitatiebudget draait al jaren met verlies, gemiddeld zo’n 3,5 miljoen euro op jaarbasis”, kadert schepen van financiën, Albert Follens. “Deze structurele verliezen werden de voorbije jaren hoofdzakelijk gedekt met éénmalige inkomsten en een aanzienlijke financiële buffer. De toestand van onze financiën is echter danig achteruit gegaan dat het bestuur en management de afgelopen maanden een aantal moeilijke keuzes heeft moeten maken om de financiële toekomst van ons lokaal bestuur te verzekeren.”

De redenen voor deze tekorten zijn heel divers. Studies geven aan dat de totale uitgaven voor zowel werkings- als personeelskosten in Edegem opmerkelijk hoger liggen dan in andere gemeenten. Daarenboven betaalt het lokaal bestuur sinds 2012 een afbetalingslast van 1 miljoen euro per jaar voor de PPS-constructie rond het nieuwe gemeentehuis, de gemeentehallen, de heraanleg van het gemeenteplein en de renovatie van het oud-gemeentehuis. Bovendien is de kostprijs van de pensioenen, net als in alle andere besturen, een sterk stijgend verhaal en nam de toelage aan het OCMW toe van 1,5 miljoen euro in 2012 tot 2,3 miljoen euro vandaag. Ook de dotatie aan de brandweer en politie steeg de voorbije jaren aanzienlijk. En tot slot wordt het lokaal bestuur aan de ontvangstenkant geconfronteerd met de gevolgen van de federale taxshift, die gemeentelijk neerkomt op een taxcut, en enkele niet-geïndexeerde subsidiestromen vanuit de Vlaamse overheid.


Gezonde financiën zijn het alfa en omega van een verantwoord bestuur”, gaat schepen Follens verder. “Als lokaal bestuur werken we met middelen afkomstig van burgers en bedrijven. We moeten hier omzichtig mee omspringen, elke euro kan slechts één keer uitgegeven worden. Om een kwalitatieve dienstverlening te blijven garanderen en de nodige investeringen te kunnen doen, is een structurele beperking en rationalisering van de exploitatie-uitgaven dan ook noodzakelijk. Er wordt daarbij niet louter ingegrepen in de personeelskost, maar ook in de werkingskosten en toelagen. En ook uit de verkoop van patrimonium zullen investeringsmiddelen gegenereerd worden.”

“Een aanzienlijke efficiëntieoefening en de daarbij noodzakelijke afslanking van de personeelskosten is helaas onvermijdelijk”, vult schepen van personeel, Brigitte Vermeulen-Goris aan. “We streven hierbij echter naar een respectvolle, menselijke en gefaseerde aanpak. Werkzekerheid in plaats van jobzekerheid wordt naar de toekomst toe het uitgangspunt. En er zal enkel nog aangeworven worden in contractueel verband.”

De reorganisatie zal gerealiseerd worden door een combinatie van verschillende maatregelen. Denk daarbij aan het niet automatisch vervangen van functies bij pensioen, het niet automatisch verlengen van tijdelijke contracten, de overdracht van personeel naar externe dienstverleners, het niet vervangen van functies bij vrijwillig vertrek, interne mutaties en, enkel waar geen andere maatregelen mogelijk blijken, helaas gedwongen afscheid van enkele medewerkers.

“Ter ondersteuning hopen we in overleg met de vakbonden een sociaal plan op te stellen met begeleidende maatregelen zoals outplacement, ondersteuning via bv. VDAB of andere organisaties, aanbevelingen bij andere lokale besturen of het organiseren van een lokale jobbeurs”, verduidelijkt schepen Vermeulen-Goris. “En ondanks de noodzakelijke afbouw van het eigen personeelskader willen we blijven inzetten op een modern personeelsbeleid én aandacht voor welzijn op het werk.

“We beseffen heel goed dat bepaalde maatregelen voor onze medewerkers hard aankomen en er tijd nodig is om deze ingrepen te kaderen en te begrijpen”, sluit burgemeester Metsu af. “Daar hebben we uiteraard alle begrip voor. We hopen op een goede verstandhouding met de vakbonden, hoewel acties niet uit te sluiten zijn. Niets doen was echter geen optie. Als lokaal bestuur willen we niet in Brusselse toestanden verzeilen waar een gebrek aan investeringen en efficiëntie hun duidelijke tol eisen. De voorliggende maatregelen helpen ons een moderne, toekomstgerichte overheidsorganisatie uit te bouwen en brengen onze kostenstructuur in de buurt van de Vlaamse gemiddelden, wat ons de ruimte geeft om Edegem nog beter te maken voor onze huidige en toekomstige inwoners. Onze ambities blijven alvast duidelijk: een levendige, aantrekkelijke, veilige, propere en sociale gemeente zijn en blijven, maar vanzelfsprekend gestoeld op gezonde financiën.”

Meer informatie bij dit persbericht ?
• Koen Metsu, burgemeester, 0477 / 648 044
• Albert Follens, schepen van financiën, 0468 / 128 678
• Brigitte Vermeulen-Goris, schepen van personeelszaken, 0475 / 975 293

De komende dagen zijn er mogelijk acties gepland. Onze excuses voor het ongemak.

Foto’s (c) Gazet van Hove.