Lint

Tijdens de volgende weken gaat het gemeentebestuur zwarte dozen plaatsen op de speelplaatsen van de 3 Lintse scholen. Dit zijn meetkoffers om te bepalen hoeveel black carbon (BC) of roetdeeltjes op die plaats aanwezig zijn.

Roetdeeltjes komen overal in de lucht voor. Ze ontstaan bij elk verbrandingsproces en zijn dus een indicator voor het wegverkeer (verbranding in motoren van voertuigen) en voor de verwarming van gebouwen.

Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne van de provincie Antwerpen stelt deze meettoestellen ter beschikking en die worden telkens een bepaalde periode in elke school geplaatst.

De metingen zijn afhankelijk van de externe omstandigheden: de locatie van de sensoren, meteo,… en zijn dan ook niet zomaar met elkaar te vergelijken. Er kan al snel een verkeerde interpretatie worden getrokken als niet met alle aspecten rekening wordt gehouden.

Met deze metingen wenst het gemeentebestuur in de toekomst meer inzicht te krijgen in het effect van mogelijke ingrepen aan de verkeerssituatie.
De metingen die starten in november zijn een nulmeting. De analyse is echter niet eenvoudig en het is mogelijk dat er geen duidelijke conclusies kunnen getrokken worden of dat er extra metingen nodig zijn.

Om deze reden zullen de resultaten van deze metingen niet bekend gemaakt worden. Als er duidelijke conclusies kunnen getrokken worden, zullen deze uiteraard wel bekend gemaakt worden.

Foto’s (c) Gazet van Hove.