“We helpen de mensen die het echt nodig hebben”

Minister Matthias Diependaele over eerlijkere sociale huurprijzen

“We gaan naar een eerlijke prijs voor alle sociale huurders in Vlaanderen.” Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) gaf op Radio 1 duiding bij de nieuwe huurprijzen voor sociale woningen vanaf 2020. De nieuwe prijzen gaan uit van drie criteria : de energiezuinigheid, het inkomen van de huurders en de marktwaarde van de woning. “Zo helpen we de mensen die het echt nodig hebben om aan een sociale huurwoning te geraken.”

Eerlijke berekening

Vanaf januari 2020 veranderen de prijs van een sociale huurwoning. De vorige Vlaamse Regering besliste om de sociale huurprijzen anders te berekenen, op vraag van de sociale huisvestingsmaatschappijen. “We krijgen nu een objectievere en eerlijkere berekening”, zegt minister Diependaele over de nieuwe prijzen.

Hoger inkomen, hogere huur

geschiedenis in Hove-centrum…

De nieuwe prijzen gaan uit van drie criteria : energiezuinigheid, het inkomen van de huurders en de marktwaarde van de woning. Als de huurprijs voor sommige huurders vanaf 2020 hoger ligt, dan komt dat volgens de minister vooral door hun inkomen. “Als het inkomen van de huurders stijgt, is het logisch dat ook de sociale huurprijs stijgt. Sowieso blijft een sociale huurwoning nog altijd een pak goedkoper dan een woning op de privé-markt.”

Beluister het hele gesprek met Matthias Diependaele over de sociale huurprijzen op Radio 1.

Foto’s (c) Gazet van Hove.