zitting maandag 16 december 2019

  1. Verslag algemeen directeur OCMW-raad 18 november 2019

Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om kennis te nemen van het verslag algemeen directeur van de OCMW-raad van maandag 18 november 2019.

Goedgekeurd.

  1. Goedkeuring notulen openbaar gedeelte raad 18 november 2019

Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om de notulen van de vergadering van 18 november goed te keuren.

Goedgekeurd.

  1. Meerjarenplan 2020-2025

Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om het deel OCMW van het meerjarenplan 2020-2025 goed te keuren.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in een geïntegreerde planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. De gemeente en het OCMW maken dus geen afzonderlijke planningsdocumenten meer op. Het meerjarenplan voor 2020-2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. Op die manier kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn.

Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en verbintenissen. Daarom blijft er een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW.

In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties geïntegreerd weergegeven. Een beleidsdoelstelling kan zowel acties/actieplannen omvatten voor de gemeente als voor het OCMW. De ramingen die gekoppeld zijn aan deze acties/actieplannen en doelstellingen kunnen opgenomen zijn in de kredieten van de gemeente en/of het OCMW.

De financiële evenwichten gelden op het niveau van het lokaal bestuur, dus voor gemeente en OCMW samen. De transacties tussen de gemeente en haar OCMW zijn geen budgettaire ontvangsten en uitgaven. Ze mogen dan ook niet worden opgenomen en weergegeven in het meerjarenplan. De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening.

Hove Beweegt onthield zich, PH7 stemde tegen. De meerderheid keurde het goed.

  1. Interlokale vereniging Zora Wijk-werken : wijziging overeenkomst

De interlokale vereniging ‘Zora Wijk-werken’ is een intergemeentelijke organisator van Wijk-werken (opvolger van Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap PWA) met een overeenkomst met statutaire draagkracht die werd afgesloten tussen de OCMW’s en gemeenten van de zuidoostrand (ZORA), namelijk Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wommelgem. De beherende gemeente is lokaal bestuur Mortsel en het personeel bestaat uit twee wijkwerkbemiddelaars die ter beschikking gesteld worden door de VDAB en één ijkwerkbemiddelaar die door de interlokale vereniging zelf extra in dienst werd genomen.

Bij het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding & activering werd reeds in het vooruitzicht gesteld dat het de bedoeling was om deze dienstverlening te integreren in de interlokale vereniging Zora Wijk-werken. Wijk-werken is één van de tools die algemene sociale diensten van de OCMW’s hebben om cliënten te activeren, naast anderen zoals Tijdelijke Werkervaring, stage, individuele beroepsopleiding,… Gezien de sterke vervlechting van arbeidsbegeleiding & activering en de initiatieven in de sociale economie, draagt het de voorkeur weg van de betrokken besturen om de regierol sociale economie weg te trekken van Kina pv en te integreren in het samenwerkings-verband rond arbeidsbegeleiding & activering. Het is efficiënter en effectiever indien alle krachten die de lokale besturen zelf als actor inzetten rond arbeidsbegeleiding & activering te bundelen in één samenwerkingsverband dat werkt vanuit één centrale dienst die gevestigd is bij één lokaal bestuur.

Het beheerscomité van de interlokale vereniging Zora Wijk-werken keurde op 15 november 2019

bovengenoemde integratie van dienstverleningen goed en keurde het ontwerp van aangepaste overeenkomst met statutaire draagkracht goed.

Deze integratie gebeurt in de bestaande interlokale vereniging Zora Wijk-werken, waardoor de benaming van deze interlokale vereniging wijzigt in ‘Zora Werkt!’. Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om de nieuwe overeenkomst met statutaire draagkracht van de interlokale vereniging ‘Zora Werkt !’ goed te keuren. De samenwerkingsovereenkomst tussen de OCMW’s van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wommelgem betreffende de gemeenschappe-lijke dienstverlening inzake arbeidstrajectbegeleiding en activering van 3 september 2018 wordt beëindigd met ingang van 1 januari 2020.

Goedgekeurd.

  1. Samenwerkingsovereenkomst sociaal verhuurkantoor WoonWeb

In de OCMW-raad van 8 april  2008 werd de oprichting van het sociaal verhuurkantoor (SVK) WoonWeb, het ontwerp van de statuten en het samenwerkingsprotocol 2008-2013 goedgekeurd.

Op de OCMW-raad van 17 september 2013 werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met het sociaal verhuurkantoor. Deze overeenkomst loopt nu ten einde.

Het sociaal verhuurkantoor is een belangrijke partner in het lokale/regionale huisvestingsbeleid geworden. Het sociaal verhuurkantoor is ook voor Hove een meerwaarde betreffende de huisvesting van een kwetsbare doelgroep. Verdere samenwerking met WoonWeb is dan ook absoluut aangewezen.

Aan de OCM-raad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst 2020-2025 met het sociaal verhuurkantoor WoonWeb vzw goed te keuren.

  1. Convenant met Inter

Het vast bureau besloot een convenant af te sluiten met Inter betreffende de toegankelijkheid. De OCMW-raad neemt er kennis van.

Goedgekeurd.

  1. Dringende vragen van de raadsleden

Geen.

Meer info : Rob Van den Audenaerde (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 37 (kantooruren), e-mail : rvda@ocmwhove.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.