Op de laatste gemeenteraad van maandag 16 december jl. werd er uitgebreid gediscussieerd over het toekomstige meerjarenplan 2020-2025.

Het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche (HB) opende de debatten : “De vergrijzing van de bevolking komt op ons af. Er komen meer gepensioneerden als basis voor de belastingheffing. Men zet 2 miljoen euro opzij voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Hoe zit het dan met de fusie met Edegem en/of Lint ? Er wordt maar 300.000 euro opzij gezet voor de renovatie van de Jeugdlokalen aan de Boechoutsesteenweg. Er komt een nieuw kunstgrasveld voor Hove Sport. Wat met het gebouw en de kleedkamers ? De personeelskost blijft gelijk. Voor Hove Beweegt is er te weinig geïnvesteerd in de burgers en geen extra steun voor de ambtenaren. Dit geeft aanleiding tot meer burn-outs.”

Raadslid Stefan Beeldens (Ph7) vroeg zich af welk verhaal er achter al die cijfers steken ?

Luc Vuylsteke de Laps

Deze vraag was voor eerste schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) aanleiding om het beleid te verduidelijken en verdedigen. “Ons verhaal is het beleidsplan dat reeds is voorgelegd. De bedragen zijn een eerste inschatting. Uit de eerste gesprekken blijkt dat de budgetten wel toereikend zijn. In het voorjaar hebben we met de diensthoofden de vertaling van het beleidsplan in gang gezet. De investeringen hebben een belangrijke invloed op de evenwichten in de begroting. We maken ons sterk om geen twee leningen nodig te hebben. We stellen een ontwerper aan voor het gemeentehuis, de kunstacademie en het jeugdlokaal. Wat fusies betreft stappen we niet in een vrijwillige fusie. Er zijn verkennende gesprekken geweest met Lint. Er werd nooit over gemeenschappelijke projecten gesproken, enkel over de organisatie. Nu lopen er geen gesprekken meer met Lint, ook niet met anderen. De uitbouw van het gemeentehuis dient voor een betere dienstverlening naar de burgers toe. Voor de jeugdlokalen liggen er meerdere opties op tafel zoals het behoud van het Jeugdhuis plus een renovatie of een nieuwe locatie met nieuwbouw in de omgeving van het gemeentepark. De Academie kan aan de Paul van Ostaijenlaan komen, naast het OCMW. In De Markgraaf blijft de bibliotheek gevestigd, met expansiemogelijkheden.”

binnenkort een kunstgrasveld

Raadslid Dave Van den Bergh (Ph7) maakte de opmerking “over 210.000 euro die er werd uitgetrokken voor de ontwikkeling van Ruimtelijke Structuur Plannen (RUP) zoals deze van het Groot Hoofs Veld en de begraafplaatsen. De meerwaardebelasting op bouwgronden is een kopie van Aartselaar.” Luc Vuylsteke de Laps antwoordde hierop : “De inspiratie hiervoor komt uit het programma van Ph7, het mag niet makkelijk zijn om bestemmingen te wijzigen naar een hogere bestemming. In Hove zijn er hiervoor geen plekken voorzien. In augustus 2020 beginnen we aan de Jan-Frans Gellyncklaan met een afkoppeling door Rio-Link. De Lambrechtslei komt aan de beurt in 2021, hier moet er meer insijpeling in de grond komen. Nadien komt de Lege Veldkantlaan en omgeving aan de beurt, de straat krijgt een nieuwe toplaag, uitgevoerd door onze eigen diensten.”

Na nog wat discussie werd het meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd door de bestuursmeerderheid van N-VA en Fan van Hove, de oppositie stemde tegen.

binnenkort een uitbreiding …???

Foto’s © Gazet van Hove.