Ga naar de inhoud

Alles over het milieuvignet in Frankrijk

door Stijn Smets – www.vab.be .

Wie in de centra van sommige steden in Frankrijk wil rijden heeft voortaan soms een milieuvignet nodig. Ook voertuigen van toeristen moeten zo’n vignet hebben.

Waarom een milieuvignet in Frankrijk ?

Met de invoering van een milieuvignet wil de overheid het aantal voertuigen in steden verminderen en zo de luchtvervuiling verminderen. De milieuzones worden er “zones met beperkt verkeer” genoemd,  “zones à circulation restreinte” of kortweg ZCR in het Frans. De zones worden aangeduid met een verkeersbord bij het inrijden van een zone. Om in deze zone te mogen rijden heb je een milieuvignet nodig. Daarnaast bestaan er ook nog de “zones de protection de l’air” of kortweg ZPA. Deze zones zijn veel groter in omvang (meerdere gemeentes of zelfs hele streken), maar gelden enkel bij grote luchtvervuiling. 

Welke soort milieuvignetten zijn er ?

Het Crit’Air milieuvignet maakt onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt af van het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Niet alle categorieën mogen nog in het centrum rijden. Met verkeersborden wordt aangeven of een bepaalde categorie wordt uitgesloten.

Waar kun je het milieuvignet kopen ?

Buitenlandse bestuurders kunnen het vignet aanvragen op www.certificat-air.gouv.fr. Daarvoor heb je een kopie (foto of scan) van je inschrijvingsbewijs nodig. Dat moet in .jpg of .png formaat en mag niet groter zijn dan 400 kB. Het milieuvignet wordt vervolgens opgestuurd naar het adres dat op het inschrijvingsbewijs van het voertuig staat. Het vignet kost 3,7 euro en 1,1 euro voor de verzending en kan enkel aangekocht worden met een kredietkaart. Als je het vignet hebt ontvangen, plak je het rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit. Je krijgt na het afronden van de bestelling een bevestiging per mail. Druk deze af en leg die op je dashboard als je je sticker niet tijdig hebt ontvangen.

Opgepast! Sommige websites sturen voor het bestellen van het vignet door naar www.crit-air.fr. Dit is niet de officiële site van de Franse overheid. Je kunt er wel een vignet bestellen, maar het zal je veel meer kosten dan via de site van de Franse overheid. Gebruik dus enkel www.certificat-air.gouv.fr.

Riskeer je een boete ?

Wie met een foutief of zonder vignet de zone inrijdt op een moment dat een vignet wel verplicht is, krijgt een boete. Het bedrag van de bekeuring hangt af van het type voertuig.

Wanneer geldt het ?

De regels hangen af van stad tot stad.

Parijs: Algemeen is het vignet enkel verplicht als je de zone inrijdt tussen 8 uur ‘s morgens en 8 uur ‘s avonds van maandag tot en met vrijdag. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus geen vignet nodig om in de zone te mogen rijden. De milieuzone in Parijs omvat het gebied binnen de A86. De A86 zelf valt buiten de zone maar de Boulevard Périphérique valt binnen de zone. Let op, de regels zijn strenger in het gebied binnen de Boulevard Périphérique.

Grenoble: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling op alle wegen, snelwegen en autosnelwegen van de gemeentes binnen de metropool van Grenoble. Wanneer het luchtvervuilingsalarm vijf of meer dagen van toepassing is, mogen enkel voertuigen met vignet categorie 1-5 rijden. Vanaf de zevende dag van het alarm mogen enkel voertuigen binnen categorie 1-3 rijden. Daarnaast geldt er vanaf de tweede dag een verlaging van de maximumsnelheid van 20 km/uur.

Lyon: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in de hele stad, inclusief voorstad Villeurbanne. Het systeem is anders dan elders: even en oneven nummerplaten dienen elkaar af te wisselen op dagen dat er verhoogde luchtvervuiling is. Vignetten 1, 2 en 3 mogen echter altijd rijden. Een uitzondering voor vignet 3: wanneer er vier opeenvolgende dagen met verhoogde luchtvervuiling zijn, wordt vignet 3 toegevoegd aan de wisselregeling.

Rijsel (Lille): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in Lille, Lomme, Hellemmes, Séquedin, Lambersart, Saint-André-lez-Lille, Marquette-Lez-Lille, Marcq-en-Baroeul, La Madeleine, Mons-en-Baroeul, Lézennes en Ronchin. Alleen voertuigen met vignet 0, 1, 2 of 3 mogen dan in deze zone rijden. In gevallen van hoge luchtverontreiniging gelden er verkeersbeperkingen, inclusief het centrum van Lille. Vanaf 1 juni geldt de zone voor de hele metropool Lille.

Straatsburg (Strasbourg): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een milieusticker mogen dan de eurometropool in. Deze  omvat 33 gemeenten.

Toulouse: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een milieusticker mogen dan rijden in Toulouse en de Haute-Garonne. Op die dagen kunnen beperkingen voor het verkeer worden opgelegd. De beperkingen worden aangekondigd op (elektronische) borden en in de lokale media. De zone valt binnen de périphérique van Toulouse die gevormd wordt door de snelwegen A61, A62 en A620. Deze snelwegen zelf vallen buiten de zone.

VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan indien er plots in deze steden een milieu-alarm van kracht is.

Wat met kampeerwagens ? 

Kampeerwagens die minder dan 3,5 ton wegen worden beschouwd als een toeristische wagen en behoren tot dezelfde categorie als gewone auto’s. Kampeerwagens die 3,5 ton of meer wegen behoren tot dezelfde categorie als vrachtwagens.

Ook voor wie een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft ?

Voertuigen met een Europese gehandicaptenkaart moeten een vignet hebben, maar ze mogen de zone toch inrijden ook als hun voertuig niet aan vereisten voldoet.

Lees ook

Moet je op je route langs Parijs ? Lees dan onze tips om de Boulevard Périphérique te vermijden. De knelpunten die je tegenkomt op de Autoroute de Soleil vind je hier.

Toeristische tips

Ga je binnenkort naar Frankrijk ? Doe inspiratie op met deze toeristische tips voor ParijsMarseillede ArdècheValenciennesNantesde Drômede Provence of Lyon.

Foto’s (c) Gazet van Hove .