Dat kan !

Wat valt er te vertellen over dit kasteel ? Je komt te weten wanneer er voor het eerst sprake is van een nederzetting, het is misschien ouder dan je denkt. Waar komt de naam vandaan ? Ook daarover krijg je meer informatie.

Wat is een heerlijkheid ? Hoe gebeurt de rechtspraak in de middeleeuwen ? Hoe komt het dat er in Mortsel een Ridder van Ranstlei is ? Heeft dit ook te maken met de geschiedenis van het kasteel ? Natuurlijk ! Dit en nog veel meer kom je te weten tijdens de gidstoer.

Door de eeuwen heen hebben diverse nobele families hun stempel gedrukt op onze regio. Naar het algemeen gebruik in die tijd vergroten de adellijke telgen hun eigendommen via huwelijk of erfenis.

Als je over de brug naar de inkompoort wandelt, krijg je alvast een overzicht van alle bewoners die kasteelheer zijn geweest in de loop van honderden jaren. Ook enkele wapenschilden van de belangrijkste families vind je hier terug. Daarbij verdienen sommige van deze edellieden nadere uitleg, aangezien zij een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het kasteel, van Mortsel, van Antwerpen, de Nederlanden en zelfs heel Europa.

Diverse onderdelen van deze site zijn opgenomen als beschermd monument. Ook de ridderzaal herleeft in al zijn glorie dankzij inspanningen van de nieuwe eigenaar. Genoeg redenen om eens een bezoek te brengen.

Verdere info voor afspraak en tarieven : kristel@activational.be , gsm : 0478 / 785.684. –

Foto’s (c) Gazet van Hove.