Restwarmte van AGFA-Gevaert verwarmt 350 gezinnen

Mortsel – Edegem

Een primeur in Edegem en Mortsel : honderden bewoners van de nieuwe wijk Minerve genieten binnenkort van de restwarmte die vrijkomt bij Agfa-Gevaert in Mortsel.

Wat ? Agfa-Gevaert ziet heel wat warmte verloren gaan via zijn schoorstenen en koeltorens. De
vennootschap Warmte Verzilverd zal vanaf begin 2021 de restwarmte opvangen en via pijpleidingen 350 nieuwbouwwoningen laten verwarmen.

Voor wie ? De toekomstige inwoners van de 350 nieuwbouwwoningen van de gemengde woonwijk Minerve kunnen genieten van dit unieke project. 500 meter van de site van Agfa-Gevaert.

Waarom ? Duurzaamheid is de gemeenschappelijke drijfveer van alle partners. Verder hopen ze met dit project anderen te inspireren. Het ultieme doel? Een breed netwerk van groene warmte creëren in Antwerpen.

Hoe? Het warmtenet bestaat uit een ondergrondse circulatieleiding van twee geïsoleerde buizen – toevoer en retour – die aangesloten zijn op een warmtebron, in dit geval Agfa-Gevaert. De temperatuur van de bron bedraagt 85 graden.

Door wie ? Om het eerste Vlaamse warmtenet te realiseren hebben Zuidtrant-W, Ecopower en Kelvin Solutions samen de bv Warmte Verzilverd opgericht. Deze vennootschap zal het warmtenet plannen, uitvoeren en beheren. De financiering gebeurt met burgerkapitaal.

Foto’s (c) Gazet van Hove.