Om de (hoge) kosten van de verwarming draaglijker te maken, kan je onder bepaalde voorwaarden een verwarmingstoelage krijgen. Je kan heel het jaar door een aanvraag doen.

Het gaat om de factuur betaald voor stookolie (mazout), verwarmingspetroleum of bulkpropaangas. Deze tussenkomst kan niet voor aardgas via aansluiting op distributienet of pro paan- of butaangas in flessen.

De maximumtoelage bedraagt 210 EUR. Voor in kleine hoeveelheden aan de pomp aangekochte verwarmingspetroleum is er een forfaitaire toelage van 210 EUR.

Wie kan een beroep doen op deze financiële tussenkomst ?

Categorie 1 : personen met recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RVV-statuut) en een inkomen dat lager is dan de voor categorie 2 vastgestelde bedragen. Categorie 2 : personen met een jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen lager dan 19.105,58 EUR, verhoogd met 3.536,95 EUR per persoon ten laste.

Categorie 3 : personen met schuldoverlast: personen met een schuldbemiddeling in het kader van de wet op het consumentenkrediet of een collectieve schuldenregeling en die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Hoe aanvragen ?

Als je denkt recht te hebben op een verwarmingstoelage, contacteer dan binnen de zestig dagen na levering de Sociale Dienst. Daar kan je de premie aanvragen. Neem zeker mee: je identiteitskaart, de leveringsfactuur van de brandstof, (indien je in een appartementsgebouw woont) een attest van de eigenaar of beheerder met vermelding van het aantal appartementen waarop de leveringsfactuur betrekking heeft, (voor personen in categorie 1 en 2) het bewijs van het gezinsinkomen: het meest recente aanslagbiljet, de meest recente loonfiche, het meest recente attest van de sociale uitkering en (voor personen in categorie 3) een kopie van de beschikking van toelaatbaarheid of een attest van de schuldbemiddelaar.

Spreekuren sociale dienst

Elke voormiddag van 9.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak) of iedere namiddag na afspraak, tel. 03 / 460 10 80, e-mail : socialedienst@ocmwhove.be . Gratis telefoonnummer Sociaal Verwarmingsfonds : 0800 / 920  - www.verwarmingsfonds.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.