Activiteiten Dienstencentrum Ten Hove – februari 2020.

Meer info en inschrijvingen in het dienstencentrum aan de René Verbeecklaan 3 Hove, via e-mail : dienstencentrum@ocmwhove.be of tel. 03 / 454 08 37.

Dinsdag 4 februari : Digidokters

Heb je problemen met je laptop of tablet ? Doet het toestel om één of andere reden niet wat je zou willen dat het doet ? Komen er rare meldingen op die je niet begrijpt en waar je geen weg mee weet ? Moet je een nieuw programma downloaden of moet je een update installeren en durf je daar zelf niet aan te beginnen ? Kom dan op consultatie bij één van de Digidokters.

Elke maand houden leerlingen van het zesde jaar Informatica van Sint-Jozef in Kontich van 14.30 tot 16.00 uur spreekuur in het dienstencentrum. Zij zullen je naar best vermogen helpen met al je technische en andere problemen met je laptop en/of je tablet. Een afspraak maken is verplicht. Deze dienst wordt gratis aangeboden door Sint-Jozef Kontich en Dienstencentrum Ten Hove.

Woensdag 5 februari : workshop mozaïeken (dienblad)

We bekleden een dienblad met mozaïeksteentjes Deze workshop bestaat uit drie namiddagen : 5, 12 en 19 februari om 14.00 uur. Tijdens de eerste namiddag wordt het patroon getekend en worden de steentjes uitgekozen, de tweede namiddag worden de steentjes gelegd en gekleefd en de derde namiddag wordt het geheel gevoegd. Voor het materiaal wordt gezorgd : dienblad, steentjes, lijm en voegsel. Het enige wat je zelf moet meebrengen is een potlood. Kostprijs : 25 EUR (materiaal inbegrepen). Inschrijven verplicht ten laatste op maandag 3 februari.

Donderdag 6 februari: sjoelbakken

Zin in een partijtje (gratis) sjoelen ? Kom dan om 14.00 uur naar het dienstencentrum.

Maandag 17 februari: workshop ‘De wereld in je zak’ voor smartphone-gebruikers

We hebben het allemaal thuis nog wel liggen : een stratenatlas van Antwerpen of België, een Gouden Gids, een stapeltje stafkaarten en stadsplannen. Of van die handige boekjes van De Lijn met de tijden van de bus (weliswaar vervallen in 2016…). Voor de moderne smartphone-gebruiker zijn al deze dingen overbodig ! Je vindt die dingen immers terug op je telefoon en bovendien zijn deze gegevens up-to-date. Handig toch ? In deze workshop van 2,5 uur leren we je de app Google Maps gebruiken (Waar ben ik ? Waar is een bepaald adres ? Hoe kom ik daar ? Is daar een bakker in de buurt ? En hoe kom ik dan bij die bakker ? Ik heb daar geen verbinding met Internet, ga ik nu hopeloos verloren lopen ?). De workshop is gericht op voetgangers, fietsers en/of gebruikers van het openbaar vervoer. Breng je smartphone mee en vergeet je lader niet. Bij voorkeur heb je een telefoonabonnement met toegang tot mobiele data maar dat is niet absoluut noodzakelijk. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je de basisbediening van je smartphone al onder de knie hebt, inclusief het installeren van een app. Van 9.30 tot 12.00 uur. 5 EUR. Inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt, wees er dus vlug bij!

Donderdag 20 februari : lezing ‘Antwerps voor gevorderden’

Antwerpen is doorheen de geschiedenis een veelvuldig bezette regio geweest. Van de Kelten en Romeinen tot de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Duitsers : alle vijandelijke of vredevolle bezetters hebben hun stempel gedrukt en hebben ingrediënten geleverd voor de huidige, bloemrijke en levendige Antwerpse taal. Tijdens deze lezing leer je wat een ‘abbabel’ of een ‘akketaat’ is, wat iemand gezien heeft als hij ‘een betonnen klakske opheeft’, wat ‘bageuzze’ is en ‘duur de comprenuur’ en nog zoveel andere woorden die alleen in Antwerpen gebruikt worden. Of waar uitdrukkingen als ‘da kan maanen broine ni trekke’ vandaan komen… Niet te missen ! Om 14.00 uur. Gratis toegang. Graag een seintje als je komt.

Vrijdag 21 februari: workshop ‘Platformen’

Ben je de vele wachtwoorden, kaartlezers, inlogcodes en andere tokens beu telkens als je naar een bank- of overheidswebsite wil gaan ? Wil je orde scheppen in de digitale administratie en geen reeks klasseermappen met papieren facturen, uittreksels en loonbonnen of andere documenten in de kast hebben staan ? Wil je facturen met een simpele klik (of twee) betalen ? Dan is deze sessie voor jou bestemd : heldere uitleg over hoe je je met Itsme kan identificeren en zo aanmelden bij tal van websites, zowel van de overheid, de banken als privé. En hoe je je handtekening kan zetten. En even heldere uitleg over Doccle en Zoomit, de manier om al je belangrijke documenten en facturen digitaal op te slaan en – wanneer nodig – simpel te betalen. Dit alles met links naar de betreffende websites en info over welke apparaten en welke apps je nodig hebt. Van 9.30 tot 12.00 uur. 5 EUR. Inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt, wees er dus vlug bij !

Vrijdag 21 februari : bloemschikken

Samen bloemschikken : niets fijner dan dat. Om 13.30 uur onder begeleiding van Barbara. Inschrijven verplicht ten laatste op maandag 17 februari. Het materiaal wordt er ter beschikking gesteld. Zelf meebrengen: scherp mesje en snoeischaar. Wat je verder nog nodig hebt, verneem je wanneer je het voorschot (12 EUR) komt betalen. Afhankelijk van de dagprijs van de bloemen zal er de dag zelf worden afgerekend.

Woensdag 26 februari : samen lezen

Samen gaan we op zoek naar het verhaal achter een tekst. De begeleider leest een stukje tekst hardop voor, je luistert of volgt mee. Woorden roepen iets op : beelden of herinneringen. Dat mag je tijdens samenlezen delen, of niet. Je bent vrij. We beginnen of eindigen de bijeenkomst met een gedicht. Laat je verrassen en kom gewoon genieten. Nadien krijg je de teksten mee om nog ’s na te lezen of te overpeinzen. We proberen dit in Hove dit najaar drie keer uit in het dienstencentrum op woensdagnamiddag : 26 februari, 25 maart en 29 april, telkens om 14.00 uur. De drie sessies staan los van elkaar en kunnen apart bijgewoond worden. De toegang is gratis en iedereen is welkom ! Graag een seintje als je komt. Een organisatie van de bibliotheek en het dienstencentrum.

Foto’s © Gazet van Hove.