Bloedgeven

Rode Kruis-Vlaanderen zorgt het hele jaar door voor veilig en voldoende bloed, plasma en bloedplaatjes. Met dank aan gevers in heel Vlaanderen. Dus ook in onze gemeente.

Omdat jij of je buurman het misschien ooit nodig heeft

Wist je dat er 70% kans is dat iemand ooit een bloedproduct nodig heeft ? Dat geldt dus ook voor jou of je buurman. Op dit moment geeft maar 3% van alle Vlamingen bloed-, plasma- of bloedplaatjes. En daar wil Rode Kruis-Vlaanderen verandering in brengen. Als in 2020 4% van de bevolking geeft, dan zijn er meer bloedgevers om de bloedvoorraad op peil te houden.

Hoeveel geven wij ?

Het Rode Kruis roept elke stad en elk dorp op om er samen voor te zorgen dat we dat extra procent halen. Vandaag telt Edegem 3,06% donoren. Dat is mooi, maar het kan altijd beter. Help jij mee om van ons dorp het vrijgevigste dorp te maken ? Kom dit jaar minstens 1 keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Vraag familie of vrienden of ze mee willen geven om zo naar 1% meer bloed-, plasma- en bloedplaatjes te gaan in onze gemeente. Op rodekruis.be/onsdorpgeeft vind je een interactieve kaart waarop je kan zien hoeveel bloedgevers er al zijn in onze gemeente. Ga je mee de uitdaging aan om daar tegen eind dit jaar 1% bij te doen ?

Waar geven ?

Waar je gaat geven is niet belangrijk voor de statistieken van je woonplaats. Rode Kruis-Vlaanderen kijkt immers naar je woonplaats en niet naar waar je je goede daad hebt gedaan. Je kan dus met een gerust hart in een buurgemeente of in een van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen gaan geven. Kijk op rodekruis.be/bloed waar en wanneer je kan gaan bloed geven.

Foto’s (c) Gazet van Hove.