Toelage aan personen met een handicap : opheffing

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om het gemeentelijke reglement op de toekenning van de toelage aan personen met een handicap op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur een jaarlijkse toelage toekent aan personen met een handicap die voldeden aan de gestelde inkomens voorwaarden. Bij de toekenning van deze toelage wordt er enerzijds gekeken naar het attest van handicap, dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, en anderzijds naar het netto belastbaar gezinsinkomen. Op geen enkel moment wordt de situatie van de aanvrager individueel bekeken. Er wordt evenmin rekening gehouden met eigendommen of tekenen van welstand. De mutualiteiten gebruiken naast inkomen ook andere parameters om te bepalen of iemand recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit of niet. Bij de toekenning van de toelage aan personen met een handicap wordt er, naast het attest van handicap, enkel rekening gehouden met het netto belastbaar inkomen. Vandaar willen we dit reglement opheffen. We willen een nieuw reglement opmaken voor de toelage aan personen met een handicap waarbij we enerzijds het attest van handicap als maatstaf nemen en anderzijds het recht op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit, omdat daar ook rekening gehouden wordt met andere parameters zoals eigendom.

Eénparig goedgekeurd.

Vakantietoelage aan ouderen, personen met een handicap, kinderen met een handicap en chronisch zieken : opheffing

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om het gemeentelijk reglement op de toekenning van de vakantietoelage aan ouderen, personen met een handicap, kinderen met een handicap en chronisch zieken op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur een jaarlijkse vakantietoelage toekent aan ouderen, personen met een handicap, kinderen met een handicap en chronisch zieken wanneer zij aan een vakantie deelnemen, ingericht door een organisatie die de belangen van die specifieke doelgroep behartigt en wanneer zij voldoen aan de gestelde inkomensvoorwaarden. Bij de toekenning van deze toelage wordt er enerzijds nagegaan of de aanvrager behoort tot één van de doelgroepen en anderzijds wordt het netto belastbaar gezinsinkomen nagekeken. Op geen enkel moment wordt de situatie van de aanvrager individueel bekeken. Er wordt evenmin rekening gehouden met eigendommen of tekenen van welstand. Als mensen omwille van te weinig financiële mogelijkheden een vakantie niet zelf kunnen financieren kunnen zij hiervoor terecht bij de sociale dienst. Met de gemeentelijke vakantietoelage bereiken we niet het gewenste doel, namelijk kwetsbare mensen de mogelijkheid bieden om toch een vakantie te bekostigen. De toelage wordt op een eerder rechtlijnige manier toegekend, maar het bedrag is te laag om het verschil te maken. Vandaar willen we dit reglement opheffen. Als mensen omwille van te weinig financiële middelen niet met vakantie zouden kunnen gaan, kunnen ze hiervoor bij de sociale dienst van het OCMW terecht.

Eénparig goedgekeurd.

Toelage aan grote gezinnen : opheffing

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om het gemeentelijke reglement op de toekenning van een toelage aan grote gezinnen op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur een jaarlijkse toelage toekent aan grote gezinnen (gezinnen met minstens drie kinderen en die voldoen aan de gestelde inkomensvoorwaarden). Bij de toekenning van deze toelage wordt er enerzijds nagegaan of de aanvrager drie kinderen heeft en anderzijds wordt het netto belastbaar inkomen nagekeken. Op geen enkel moment wordt de situatie van de aanvrager individueel bekeken. Er wordt evenmin rekening gehouden met eigendommen of tekenen van welstand. Met de gemeentelijke toelage aan grote gezinnen bereiken we niet het gewenste doel, namelijk kwetsbare mensen de mogelijkheid bieden om een menswaardig bestaan te leiden. Ze worden op een eerder rechtlijnige manier toegekend, maar de bedragen zijn te laag om het verschil te maken. Vandaar willen we dit reglement opheffen.

Eénparig goedgekeurd.

Toelage aan kinderen met een handicap : opheffing

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om het gemeentelijke reglement op de toekenning van een toelage aan kinderen met een handicap op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur een jaarlijkse toelage toekent aan kinderen met een handicap waarvan de ouders voldoen aan de gestelde inkomensvoorwaarden. Bij de toekenning van deze toelage wordt er enerzijds nagegaan of het kind waarvoor de toelage wordt aangevraagd een geldig attest van handicap heeft en anderzijds naar het netto belastbaar inkomen van de ouder(s) gekeken. Op geen enkel moment wordt de situatie van de aanvrager individueel bekeken. Er wordt evenmin rekening gehouden met eigendommen of tekenen van welstand. De mutualiteiten gebruiken naast inkomen ook andere parameters om te bepalen of iemand recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit of niet. Bij de toekenning van de toelage aan kinderen met een handicap wordt er, naast het attest van handicap, enkel rekening gehouden met het netto belastbaar inkomen. Vandaar willen we dit reglement opheffen. We willen een nieuw reglement opmaken voor de toelage aan kinderen met een handicap waarbij we enerzijds het attest van handicap als maatstaf nemen en anderzijds het recht op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit, omdat daar ook rekening gehouden wordt met andere parameters zoals eigendom.

Eénparig goedgekeurd.

Septembertoelage aan éénoudergezinnen : opheffing

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om het gemeentelijke reglement op de toekenning van de septembertoelage aan éénoudergezinnen op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur in september een jaarlijkse toelage toekent aan éénoudergezinnen die voldoen aan de voorop gestelde inkomens voorwaarden. Bij de toekenning van deze toelage wordt enerzijds nagegaan of de aanvrager tussen 1 november en 1 mei van het volgende jaar wel degelijk onafgebroken een éénoudergezin heeft gevormd en anderzijds gekeken naar het netto belastbaar gezinsinkomen van die ouder. Op geen enkel moment wordt de situatie van de aanvrager individueel bekeken. Er wordt evenmin rekening gehouden met eigendommen of tekenen van welstand. De mutualiteiten gebruiken naast inkomen ook andere parameters om te bepalen of iemand recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit of niet. Bij de toekenning van de toelage aan éénoudergezinnen wordt er, naast het feit of de aanvrager wel degelijk alleen instaat voor de opvoeding van één of meerdere kinderen, enkel rekening gehouden met het netto belastbaar inkomen. Vandaar willen we dit reglement opheffen. We willen een nieuw reglement opmaken voor de toelage aan éénoudergezinnen waarbij we uiteraard nog gaan nakijken of het wel degelijk gaat over een éénoudergezin, maar anderzijds als voorwaarde stellen dat de aanvrager recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteiten, omdat daar ook rekening gehouden wordt met andere parameters zoals eigendom.

Eénparig goedgekeurd.

 

Toelage aan ouderen : opheffing

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om het gemeentelijk reglement op de toekenning van de toelage aan ouderen op te heffen.

Op 17 december 2001 keurde de gemeenteraad het reglement goed waarbij het gemeentebestuur een jaarlijkse toelage toekent aan ouderen die het Gewaarborgd Inkomen voor Bejaarden (GIB) of de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) genieten. Bij de toekenning van deze toelage wordt er gekeken of de aanvrager het GIB of de IGO geniet van de Federale Pensioendienst. Voor de personen die GIB of IGO genieten is er door de Federale Pensioendienst een grondig inkomensonderzoek gebeurd. We hoeven zelf niet meer te onderzoeken of het hier wel gaat om mensen met een zeer laag inkomen. Het bedrag dat toegekend wordt volgens het reglement op de toelage aan ouderen is 92 EUR. De mensen die het GIB of het IGO genieten zijn mensen met een zeer laag inkomen. Met de toelage aan ouderen bereiken we niet het gewenst doel, namelijk kwetsbare mensen de mogelijkheid bieden om een menswaardig leven te leiden. Daarvoor is het toegekende bedrag veel te laag. Daarom willen we dit reglement opheffen en een nieuw reglement laten goedkeuren.

Eénparig goedgekeurd.

Info : Gerda Vos, tel. 03 / 454 08 37 (kantooruren), e-mail : gv@ocmwhove.be.

Sociale toelagen lokaal bestuur Hove

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om het nieuwe reglement op de sociale toelagen goed te keuren.

Bij de toekenning van deze sociale toelagen wordt er nagegaan of de aanvrager behoort tot één van de doelgroepen en anderzijds voldoet aan de algemene voorwaarden. Doel : gerichter sociale toelagen aan de mensen die er nood aan hebben. Met de vernieuwde sociale toelagen worden de bestaande toelagen van het vroegere OCMW en de gemeente Hove voorzien van een eenvormige reglementering en maximaal gelijkgesteld. Ook wordt er rekening gehouden met nieuwe noden die zich voordoen bij de inwoners van Hove met als doel : gerichter sociale toelagen aan de mensen die er nood aan hebben. De toelage aan grote gezinnen en de vakantietoelage aan ouderen, personen met een handicap, kinderen met een handicap en chronische zieken vallen weg. De septembertoelage, toelage voor ouderen, toelage aan personen met een handicap, toelage aan kinderen tot en met 21 jaar met een handicap en diftar-toelage worden geactualiseerd. De mantelzorgtoelage wordt ingevoerd.

Eénparig goedgekeurd.

Meer info : Kurt Vereycken, tel. 03 / 460 14 91 (kantooruren), e-mail : kv@ocmqwhove.be .

Foto’s © Gazet van Hove.