naar aanleiding van een bestemmingswijziging in het kader van de ruimtelijke ordening 2020-2025.

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om deze belasting goed te keuren.

Door het invoeren van deze gemeentebelasting komen de waardevermeerderingen op een onroerend goed die ontstaan ingevolge een initiatief van de overheid tot vaststelling van een ruimtelijk uitvoeringsplan niet uitsluitend ten goede van de eigenaar van het perceel, maar ook van de gemeente op wiens grondgebied het onroerend goed is gelegen.

Lintsesteenweg, komen hier ooit villa’s ?

Er wordt een eenmalige belasting ingevoerd op de waardevermeerdering die ontstaat bij één van de hierna vermelde gebeurtenissen :

– de inwerkingtreding van een ruimtelijk uitvoeringsplan waarbij voor het betrokken perceel, gelegen op het grondgebied van Hove, een bestemmingswijziging wordt goedgekeurd. Voor percelen die slechts gedeeltelijk op de gemeente Hove zijn gelegen, wordt de belasting vastgesteld in verhouding van het gedeelte van het perceel dat op het grondgebied van de gemeente is gelegen tot de totale oppervlakte van het perceel;

– het afleveren van een omgevingsvergunning waarin wordt afgeweken van de stedenbouwkundige voorschriften van een bijzonder plan van aanleg overeenkomstig artikel 4.4.9/1 VCRO.

De belasting bedraagt 20 procent van de aldus berekende waardevermeerdering. De gemeentebelasting is niet verschuldigd wanneer de bestemmingswijziging minder dan 25 procent bestrijkt of een perceelgedeelte van minder dan 200 m² betreft.

schepen Luc Vuylsteke de Laps

Schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) verduidelijkte de voorstelling : “Het is een alternatief voor de belasting in Hemiksem, er is een drempelverhogend effect, bij een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) komen de baten ten ooede aan de gemeente, enkel bij een bestemmingswijziging van de grond. Nu liggen er in Hove geen dossiers voor en we verwachten er ook geen in de nabije toekomst.” Raadslid Dave Van den Berghe (Ph7) vroeg “om ook de bouwgronden die nu in een verkaveling zitten en nog niet zijn bebouwd erbij te betrekken. Dit zijn er vele. Wij willen de open ruimte in Hove vrijwaren.” De schepen antwoordde hierop : “Dit ligt buiten deze scoop. Dit kan eventueel bij een dossier van verkavelingsvergunning worden opgelegd. Maar vandaag liggen er geen dossiers voor. We zullen dit op de gemeenteraad van einde maart agenderen.”

De bestuursmeerderheid van N-VA en Fan van Hove keurde dit punt goed, het groen-linkse Hove Beweegt onthield zich en Ph7 stemde tegen.

Incident gesloten.

Meer info : Suzy Mariën (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 31 (kantooruren), e-mail : suzy.marien@hove.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.