‘VROEGER WAS ALLES ANDERS’

                        Dinsdag 18 februari 2020 om 20.00 uur

                   zaal “De Markgraaf” – Kapelstraat 8 in Hove

Het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties .

Lezing door Korneel de Rynck .

Beste Davidsfondsleden en sympathisanten,

Korneel De Rynck (1986) is historicus, auteur en spreker.
Hij won de Vlaamse Scriptieprijs 2008 en debuteerde in 2011 met ‘De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo’ (nominatie VPRO Bob den Uyl-prijs en winnaar Groene Waterman-publieksprijs). Daarna publiceerde hij twee boeken over de Eerste Wereldoorlog: ‘IJzeren oogst’ (2014) en de reisgids ‘In Europese velden’ (2017). Eind 2018 publiceerde hij ‘Vroeger was alles anders’, over het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties.
Tussendoor waagde hij zich ook aan een kinderboek: ‘Waarom een bos geen ramen heeft’ (2017, nominatie Kinder- en Jeugdjury 2019).
De auteur hield reeds meer dan honderd lezingen omtrent zijn vorige boeken voor diverse culturele verenigingen.

Over de lezing van vandaag :

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58 ? Wat aten de mensen toen ? Hoe wasten ze zich ? Hoe verplaatsten ze zich, en hoe vulden ze hun schaarse vrije tijd in ? De Rynck dook in het verleden en schreef er het boek Vroeger was alles anders (2018) over. Deze lezing, gebaseerd op het boek, brengt het leven in de jaren vijftig helemaal terug, met tal van oude foto’s, beeldfragmenten en een streepje muziek. Het gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema’s en Leuvense stoven. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en buitentoiletten. Verrassend voor jongere generaties, en bijzonder herkenbaar voor wie een dagje ouder is.

vroeger ging er meer volk naar de kerk

Davidsfondsleden betalen € 6  – niet-leden : € 8 .

Graag uw aanwezigheid bevestigen, per e-mail of telefonisch bij : Lieve Duffeler,  0477 / 417.929. –  lieve.duffeler@skynet.be .

Betaling op het Davidsfonds rekening n° BE96 9794 2476 3005 met vermelding : ‘lezing 18/02’.

We hopen u weer talrijk te mogen begroeten !

www.hove.davidsfonds.be  .

 

Met vriendelijke groeten,

Uw Davidsfonds bestuur .

Lieve Duffeler (Davidsfonds)