Beste,

Op dinsdag 24 maart organiseren we in Cultuurhuis Altena (kapel) een erfgoedlezing over de bunkers van WO I in de provincie Antwerpen.

Herman Van Eyndhoven neemt ons die avond aan hand van verhalen, foto’s en originele plannen mee langs de lijn van bunkers, prikkeldraad en loopgraven.

Je krijgt zelfs te horen welke bunkers nog bezocht kunnen worden. Meer dan waardevolle informatie dus voor een weekenduitstapje.

Ietwat verscholen, dan weer in het open veld, staan in België vanaf Nieuwpoort tot Oud-Turnhout verscheidene bunkers. Deze vormen een deel van een geheel van permanente versterkingen die het Duitse leger optrekt in Wereldoorlog I. De bouwwerken starten in 1916 in Nieuwpoort aan het IJzerfront en lopen verder langs de kust, de grens met Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Brabant om te eindigen in Oud-Turnhout in de Kempen. Een lijn van bunkers, prikkeldraad en loopgraven.
Hoe komt het dat bijna de ganse provincie Antwerpen doorsneden wordt met een stelling die de loopgravenoorlog ook bij ons had kunnen brengen ? Wat is de militaire strategie ? En hoe worden de bunkers opgetrokken ? Welke moeilijkheden levert dit voor Nederland en zijn neutraliteit op ?
Hoe is dit voor de bevolking ? En ook: wat gebeurde ermee vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog tot nu ?
Deze lezing neemt je mee in dit verhaal met veel fotowerk, originele plannen en visualisaties.
De verteller is al decennia gebeten door dit thema. Hij publiceert en vecht juridisch mee voor het behoud van de bunkers.

Als bijlage kan je onze affiche met meer info terugvinden.

Met vriendelijke groeten

Tom Cools

Consulent vrijetijdspromotie

Vrijetijdsdienst

_______________________________________________________________

Sint-Jansplein 8 | 2550 Kontich | tom.cools@kontich.be | +32 3 450 78 32

Foto’s (c) Gazet van Hove : de enigste bunker in Hove