De Hovese gemeentediensten zitten nogal krap ‘op elkaars schoot’ gehuisvest. Niet direct luxe-toestanden uit de 21ste eeuw. Binnenkort gaat er verandering in komen.

Op de laatste gemeenteraad opende raadslid Katia Devriendt (pH7) hierover de debatten : “Uit politieke folders weten we dat geopteerd wordt voor een aanbouw aan het gemeentehuis. Tijdens de vorige gemeenteraad vroeg de fractie pH7-Positief Hove om een kopie te krijgen van het bestek dat opgesteld werd naar aanleiding van deze toekomstige werken. Tot op heden zagen de raadsleden van de oppositie nog geen document. Aangezien er gesproken wordt over een serieuze investering vragen wij u nogmaals om de plannen omtrent het gemeentehuis kenbaar te maken en inzage te geven in het dossier. Wij vestigen er de aandacht op dat het informeren hierover vorige gemeenteraad unaniem werd goedgekeurd door het bestuur.

Op deze vraag kregen de raadsleden en het aanwezige publiek een uitgebreide power-point uitéénzetting van  burgemeester Koen Volckaerts (N-VA).

“Vandaag is er een versnipperde dienstverlening naar de burgers toe (jeugd, cultuur, sport, financiën, omgeving, OCMW). De bibliotheek en de academie in De Markgraaf is niet werkbaar. De bibliotheek verder uitbouwen in De Markgraaf is gezien het gebouw, de ligging en de mogelijkheden zeer wenselijk.

De academie : gebouw is niet goedgekeurd, maximaal drie jaar uitstel. De keramiekafdeling in de kelder is een groot probleem. Het gebouw is slecht geïsoleerd, enorme aanpassingen voor de infrastructuur bij wijzigingen.

Het gemeentehuis : erg centraal gelegen, het park is een beschermd monument. De toestand van het gebouw is niet geschikt voor een moderne infrastructuur. Architecturaal en protocolair is het gemeentehuis niet te miskennen. Bij huwelijken is men zeer enthousiast over de omgeving. Zekere charme. De trappen zijn brandgevaarlijk. Hier professioneel werken is erg moeilijk. Het gemeentepersoneel heeft nu geen refter (boterhammen eten achter klavier is niet alles !). Een aantal ruimtes gebruiken voor andere functies. Dit kan gefaseerd in jaren gebeuren. Achteraan in de tuin komen twee koetshuizen (niet even groot) voor een front- en een back-office met een multi-functionele raadszaal met tussenwanden en moderne apparatuur. Er komt een verbinding met het bestaande gemeentehuis. Alle niveau’s zijn gelijk. De gebouwen zweven in het landschap. Met mogelijkheid om buiten te werken als het weer het toelaat. Zoveel mogelijk respect voor het bestaande. Autoloze toegangssituatie (twee plaatsen voor gehandicapten).

De Markgraaf : uitbreiding van de bibliotheek naar eerste verdieping. Zaal H. Van Dyck wordt in de bibliotheek geïntegreerd. De Heemkundige kring gaat naar de kelderverdieping. Zo komt er ruimte vrij in de kelder van het gemeentehuis. De renovatiewerken gebeuren zuiver in functie van energie en duurzaamheid. De centrale parkeerplaatsen van Hove worden niet opgeofferd aan gebouwen.

Terrein Technische dienst (Paul van Ostaijenlaan) : optrekken van een industrieel gebouw, overbrengen van academie in lichte ateliers van bijv. 1 x 600 m2 of 2 x 300 m2. Eénvoudige structuur, low-cost, veel lichtinval, noorderlicht. Geen dure constructie. Gedeelte als jeugdlokaal, eventueel gedeeld of gebruikmakend van de aangrenzende sanitaire voorzieningen. Aanwezigheid hoogspanningscabine.”

Meer info : algemeen directeur Anke Dehuisser (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 37 (kantooruren), e-mail : anke.dehuisser@hove.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.