Ga naar de inhoud

Terrorisme steunt op hawala

 door Thierry Debels – www.pallieterke.net 

Het jaarverslag 2019 van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen is sinds enkele dagen beschikbaar op de webstek politie.be. Stanny De Vlieger, gerechtelijk directeur, omschrijft het afgelopen jaar als een hectisch jaar. “Onze maatschappij en haar veiligheidsthema’s vragen een inspanning van vele actoren, zo ook van onze FGP Antwerpen.”

De Vlieger verlaat overigens binnenkort zijn vertrouwde stek in Antwerpen. Hij wordt verbindingsofficier in Engeland.

43 nieuwe terrorisme-onderzoeken in Antwerpen

de Baader-Meinhoff-gang, de lieverdjes van politiek links

Het afgelopen jaar werden er op de afdeling Terro (terrorisme) van de FGP Antwerpen 43 nieuwe onderzoeken geopend. Zo is er het dossier van Siraj E.M. (19). De jongeman is, zoals dat heet, geen onbekende voor het gerecht. Hij werd ondanks zijn jonge leeftijd al meermaals opgepakt wegens het plannen van een aanslag en geweldpleging. “Sinds juni 2019 verblijft hij opnieuw in de cel samen met zijn echtgenote, de tot de islam bekeerde Iza D.H. (23). Ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische groepering, het verspreiden van propaganda en het pogen af te reizen naar Syrië. Bij de huiszoeking werd ook een van zijn broers aangetroffen. Die stond nog geseind voor een gevangenisstraf en werd eveneens opgepakt.”

Naar aanleiding van de veroordeling van de mannelijke leden van de terroristische organisatie Sharia4Belgium, werden volgens het jaarverslag van de FGP Antwerpen diverse nieuwe dossiers opgestart ten laste van hun meereizende vrouwen. “De rechtbank oordeelde dat ook hun steun een deelname is aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dit heeft tot bijkomende veroordelingen en intrekkingen van hun nationaliteit geresulteerd.”

Financiële terrorismedossiers

In een ander gerechtelijk onderzoek naar de financiering van terrorisme, werd in juni 2019 één verdachte aangehouden. De betrokkene is in België actief in het versluizen van gelden via het hawala-systeem. Dit betreft een internationaal netwerk van ondergronds bankieren dat gebaseerd is op vertrouwen en zo geen sporen nalaat van de verstuurde en ontvangen gelden. De bomaanslagen in India in 1993 werden op deze manier gefinancierd. En ook al-Qaida maakt nagenoeg exclusief van hawala gebruik om geld te transfereren.

FGP Antwerpen: “Het lopend onderzoek heeft uitgewezen dat betrokkene via dit systeem (hawala) talrijke gelden versluisd zou hebben naar conflictgebieden waar terroristische groeperingen nog steeds actief zijn. Dankzij betrokkene hebben verschillende Belgische gekende Foreign Terrorist Fighters (FTF) in Syrië gelden ontvangen van familieleden die in België wonen. Het oproepnummer van betrokkene circuleert dan ook binnen de terroristische kringen.”

In totaal kon volgens de FGP Antwerpen aangetoond worden dat Belgische strijders gelden ontvingen via deze weg voor een totaal bedrag van 7.000 euro. “Tot op heden zit de verdachte nog steeds in voorhechtenis. Het onderzoek is nog volop lopende naar de andere hawala-bankiers waarmee betrokkene samenwerkt.”

Saddam Hoessein

Volgens het jaarverslag van de FGP Antwerpen is ene Mushtaq T.Z. een spilfiguur in een ander netwerk dat terrorisme financiert, de zogeheten Rawi-clan. “Al in de jaren ’90 zou deze clan de Iraakse dictator Saddam Hoessein hebben geholpen zijn geld aan het officiële banksysteem te onttrekken en zo internationale sancties te omzeilen. Datzelfde netwerk zou zich hebben omgeschoold voor de financiële transacties van IS.”

Ook deze clan maakt volgens de FGP Antwerpen daarvoor gebruik van het hawala-systeem. “De verdachte zou een financieel netwerk hebben uitgebaat. Vanaf december 2018 woonde hij met zijn gezin in België. Hij zou geld hebben witgewassen om IS-operaties wereldwijd te faciliteren. Hij bezit geldwisselkantoren in Irak, Syrië, Turkije, Soedan en de Golf.”

Syriëstrijder Abdellah Nouamane

In het kader van een ander gerechtelijk onderzoek naar financiering van een terroristische groepering werd op 2 juli 2019 in Turnhout een verdachte aangehouden. “Het betrof (opnieuw, nvdr.) een hawala-bankier die, samen met zijn twee broers in Nederland en een jeugdvriend in Turkije, een internationaal hawala-netwerk heeft opgezet. De individuen konden via dit netwerk op een jaar tijd zo’n 1,642 miljoen euro transfereren naar Europese en Arabische landen.”

Er werden volgens de FGP Antwerpen specifieke transacties naar conflictgebieden in Syrië getraceerd. Ondermeer de Syriëstrijder Abdellah Nouamane heeft van dit netwerk gebruik gemaakt om gelden vanuit België naar Syrië over te maken. “Abdellah Nouamane bevindt zich heden in een IS-gevangenis in Al-Hasakah. Hij werd in februari 2015 veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar wegens actieve deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en omwille van zijn lidmaatschap van Sharia4Belgium en jihadgroeperingen in Syrië.”

Op 4 januari 2018 veroordeelde de correctionele rechtbank van Mechelen Nouamane bij verstek tot een gevangenisstraf van 5 jaar en geldboete van 1.000 euro wegens deelname aan activiteiten van een terroristische groepering en bedreiging met een plegen van een aanslag in België. FGP Antwerpen: “Hij verstuurde via de internetapplicatie WhatsApp boodschappen waarin hij bedreigingen uitte ten aanzien van scholen, ziekenhuizen, handelszaken evenals ten aanzien van bepaalde politici. In deze boodschappen gaf hij ook aan dat er volgens hem niet zoiets bestaat als ‘onschuldige slachtoffers’ in de Westerse samenleving.”

Besluit

Het jaarverslag van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen is uiteraard interessante lectuur. Het leert ons vooral dat terrorisme gefinancierd wordt via het ondergrondse hawala-systeem. En ook bij het opsporen van terrorisme geldt het gouden principe : “Follow the money.” (Volg het geldspoor.) Al is dat bij dit geheime systeem een stuk moeilijker. Het jaarverslag van de FGP Antwerpen toont wel aan dat het niet helemaal onmogelijk is.

Foto’s (c) Gazet van Hove.