Een noodkabinet met twee keer vijf ministers en alle politieke toppers erin. Dat was het voorstel tot noodregering waarover N-VA-voorzitter Bart De Wever een princiepsakkoord had met de PS. Tot Paul Magnette dat zondag op tv opblies. “Onze raadgevers zaten de tekst van het regeerakkoord PS-N-VA te schrijven, terwijl we naar de televisie keken.” Bart De Wever sprak in De Ochtend over de noodregering, volmachten voor de restregering en het schouwspel van de voorbije dagen. Beluister het gesprek hier.

De N-VA-voorzitter noemt het bijzonder jammer dat de PS zijn staart introk. “Donderdagavond had ik een princiepsakkoord. Met dank aan Conner Rousseau die ons bijeen heeft kunnen brengen. Ik heb een gesprek gehad met Paul Magnette om te zeggen: ‘Kijk, er is een enorme crisis, de ergste van de eeuw, er gaat ook een enorme recessie komen.’ In elk normaal land stappen de grote partijen dan in een regering. Je maakt een noodkabinet met twee keer vijf ministers. Klein. En je begint er gewoon aan.”

Veto tegen de N-VA

Volgens De Wever was Magnette het daar toen mee eens. “Hij heeft eigenlijk zijn ja-woord ingetrokken en heeft het niet aangedurfd. En heeft daarna ook nog eens een veto gesteld tegen deelname van de N-VA. Andere partijen zijn daarin gevolgd. Daardoor hebben we nog altijd de restregering. Zoveel is er eigenlijk niet veranderd. We hebben een restregering en die blijft gewoon zitten. Much ado about very little.”

Ten oorlog met minderheidskabinet

In een normaal land zou een crisis zoals nu met corona nooit aangepakt worden met een minderheidsregering, zei Bart De Wever. “In elk normaal land in een nationale crisis – men vergelijkt het met een oorlog – maak je ook een oorlogskabinet. Dat wil zeggen dat je ook de meningsverschillen opzijzet en dat de grote krachten van een land het heft in handen nemen. Dat je een slanke regering maakt met alleen de mensen die echt nodig zijn, en de absolute toppers van de Wetstraat stappen daar dan allemaal in. Het was mijn aanbod: twee keer vijf, alle toppers erin. Zodanig dat je heel krachtig kan besturen. Welk land gaat er nu naar een oorlog met een minderheidskabinet ? En dan veto’s beginnen uitspreken. Ik vond dat een heel triest schouwspel, ik kan daar niet aan doen. Maar je moet de knop omdraaien, want de bevolking wil maar één ding : dat er bestuurd wordt. Dat mag je niet onmogelijk maken.”

Juichende partijvoorzitters : misplaatst in deze omstandigheden

De N-VA zal zich constructief blijven opstellen, benadrukte de N-VA-voorzitter, maar past voor een blanco cheque. “Ik heb het hele weekend vergaderd om een noodvergadering te maken. Uiteindelijk is dat niet gelukt en zijn alle andere oppositiepartijen opgeroepen om één na één nee te zeggen tegen een deelname van de N-VA. Dat was zondag al duidelijk. De PS heeft gezegd : wij doen het ook niet. Optelsom daarvan is dat de restregering moet blijven zitten. Die heeft daarop gezegd : ‘Oké, maar wij kunnen niks. Dus zullen wij volmacht vragen’.

Daar heb ik op het einde gezegd : ‘Als je een tekst hebt van volmacht, zullen we dat bekijken’. Maar ik heb nog geen tekst gezien. Dus de joepie-jee-sfeer die men heeft, tot en met juichende partijvoorzitters die op de foto gaan, vind ik een beetje misplaatst, ook gezien de omstandigheden waarin ons land verkeert.”

Niemand zegt nee tegen corona-maatregelen

De vraag is zelfs of volmachten echt nodig zijn. “Laat ons eerlijk zijn : wie gaat er in het parlement neen zeggen tegen coronamaatregelen de komende drie maanden ? Niemand. Waarom je dan nog een bijzondere macht nodig hebt, weet ik niet. Gisteren is dat gezegd in de context dat wij niet weten of het parlement nog kan bijeenkomen. Want er zijn projecties dat tot vijftig procent van de bevolking zou besmet worden. Het gaat effectief ongelooflijk hard nu. Als ik alleen al zie in mijn eigen vrienden- en  kennissenkring hoeveel COVID-patiënten er nu al zijn, dan dreig je naar een heel moeilijke situatie te gaan. En dan is een bijzondere macht wel op zijn plaats, zodat wij kunnen blijven besturen, zelfs zonder parlement. In die context is daarover gepraat. Maar een noodregering hebben we eigenlijk al. Die zit er al. Die zat er eergisteren en daar worden we vandaag terug mee wakker. Het is toch een beetje much ado about nothing, hoor. Maar goed, we zullen dat constructief bekijken.”

Staatshervorming noch premierschap

Bart De Wever weerlegt dat de N-VA een staatshervorming of het premierschap koppelde aan een noodregering. “Ik heb donderdagavond gezegd : ‘Dat is een aanbod. Ik wil dat eventueel wel doen, maar ik heb dat nooit opgeëist’. En ik heb gisteren op de vergadering met Patrick De Wael gezegd : ‘Ik ga deze vergadering verlaten als nu niet iedereen bevestigt dat dat gelogen is dat ik dat heb opgeëist. En als niet iedereen bevestigt dat het gelogen is dat ik nog eerst een staatshervorming zou willen voor we kunnen starten’. Iedereen heeft dat ook erkend dat dat niet waar was. Dus dat heeft men zondagochtend in de ether gezet om ons er af te rijden.”

Nieuw akkoord voor België

Wél wilde De Wever het noodkabinet aangrijpen om toenadering te zoeken met de andere partijen, ook met de PS. “Als wij een noodkabinet maken, zijn we voor zes maanden vertrokken. En als er een zware recessie uitbreekt wellicht voor een jaar. Als alle zwaargewichten in de regering zitten, dan hebben die partijen misschien de capaciteit om ondertussen ook rustig elkaar verder af te tasten en binnen een jaar misschien een groot nieuw akkoord voor België voor te stellen. Je kunt die tijd toch nuttig gebruiken. En dan heb ik inderdaad ook over artikel 195 wel gepraat, maar dat hebben ze helemaal gedraaid in een context waarbij ik dat aan een noodregering heb gekoppeld. Ja, dat is echt zonder respect, zonder eer en zonder code.”

Tot 2024 in de sukkelstraat

die geldstromen moeten stoppen !

De politieke verwikkelingen van de voorbije dagen maken De Wever sceptisch over de toekomstperspectieven van dit land. “Er zijn redenen tot scepticisme. Als je in wat de zwaarste crisis van de eeuw belooft te worden – want daar kijken we toch wel tegenaan: de economische gevolgen gaan ontzettend zijn – als dat niet voldoende is om de meningsverschillen opzij te zetten, dan kan je je wel de vraag stellen wat er ooit wel voldoende zal zijn. En is het scepticisme gewettigd dat dit land gewoon geen regering met meerderheid meer kan maken en dat je tot 2024 in de sukkelstraat zit.”

Beluister Bart De Wever in De Ochtend

Foto’s (c) Gazet van Hove .