Edegemse gemeenteraad gaat door in digitale vorm

In tegenstelling tot Hove gaat de Edegemse gemeenteraad van maandag 30 maart toch door. Via de computer.

In Edegem is er al enkele maanden sociaal protest n.a.l.v. de mogelijke afvloeiing van tientallen gemeentelijke personeelsleden en financiële bezuinigingen.

Op de komende gemeenteraad staan maar twee punten op de agenda en het belangrijkste is het strategische meerjarenplan. Dit werd eerder door de provinciegouverneur vernietigd.

De gemeenteraad gaat nu in digitale vorm door, de raadsleden moeten dus niet fysiek naar het Edegemse gemeentehuis of enige andere openbare ruimte afzakken. De stemmingen zullen ook digitaal verlopen.

Aan de inhoud van de agendapunten werd er niets gewijzigd. Er werden wel enkele gedetailleerde cijfers toegevoegd aan het document omdat de verenigde oppositie (Groen, CD&V en VLD in de raad aanwezig) en de partijen zonder enig gemeenteraadslid (SP.a en PVDA) klacht hadden ingediend bij de provinciegouverneur en ze kregen er gelijk.

Digitale stemming

De stemming van het meerjarenplan zal digitaal doorgaan, maar het politieke debat erover zal wel nog doorgaan op de eerstvolgende fysieke openbare gemeenteraad, na de corona-crisis. Nu gaat alle aandacht van de Edegemse krachten naar het overwinnen van de corona-toestanden.

Het tweede punt op de agenda op de komende gemeenteraad is het sociaal plan in Edegem. Hier staan er tientallen jobs op de helling bij o.a. het gemeentepersoneel en bezuinigingen. De vakbond en het gemeentebestuur hebben hierover in februari reeds een akkoord gesloten om de getroffen werknemers zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen.

Foto © Gazet van Hove.