Veel mensen zijn thuis en het is goed weer – ideaal dus om in je tuin te werken. Momenteel kan je met je tuinafval niet naar het recyclagepark. Hier enkele tips hoe je je tuinafval eventueel toch kwijt geraakt.

Je wil je tuin opruimen na de lange winter. Eindelijk schijnt de zon, je voelt de kriebels om naar buiten te gaan en je tuin klaar te maken voor de lente. Maar waar moet je met je tuinafval naar toe nu de recyclageparken gesloten zijn omwille van de Coronacrisis.

Enkele tips :

1) Groot tuinafval zoals snoeihout, bamboe of houtige gewassen kan je meegeven met de snoeiafval inzameling. Bind het zuivere snoeihout (diameter takken max. 10 cm) met
natuurtouw samen in hanteerbare bundels (1,5 m lang en max. 10 kg per bundel). Je mag max. 2 m3 per ophaalbeurt aanbieden. De eerstvolgende ophaalbeurt is op 17 april. Je kan tijdelijk het snoeihout in je tuin opstapelen. Alle info over de inzameling vind je op de afvalkalender. Deze kan je ook online raadplegen via https://www.lint.be/product/24/afvalkalender

2) Kleiner tuinafval of grasmaaisel kan je meegeven met het GFT-afval. het GFT-afval wordt om de 14-dagen ingezameld op dinsdag. De eerstvolgende inzameling is op 31 maart. Zie voor de juiste data op jouw afvalkalender. Heb je geen GFT-container of is je GFT-container te klein dan kan je een container aanvragen of wisselen. Je vindt het aanvraagformulier op de gemeentelijke website of via deze link.
Alle info over de kosten voor de inzameling van GFT vind je hier.

3) Je kan ook gratis je afval in eigen tuin verwerken. Indien je beschikt over een tool om je grasmaaier om te bouwen tot een mulchmaaier. Gebruik dit dan. Mulchen is gezond voor je gazon. Je moet veel minder bemesten en je hebt geen afval.
Heb je geen mulchmaaier of kan je je grasmaaier niet ombouwen, dan kan je nog je gras uitspreiden onder de struiken en bomen in je tuin. Dit heeft als voordeel dat je voeding in de bodem brengt en dat je de groei van het onkruid remt.
Ook andere materialen kan je best in je tuin laten liggen.
Je kan ook starten met composteren als je een compostvat of -bak hebt.
Alle info over kringlooptuinieren vind je op de website van VLACO.

Meer tips kan je ook vinden op de website van IGEAN.

4) Wat vooral niet kan is SLUIKSTORTEN. Er zijn extra controles !

Foto’s (c) Gazet van Hove.