Beste Davidsfondsleden en sympathisanten,

Het zat er aan te komen, we kunnen er niet onderuit. Door het Corona virus worden er overal activiteiten geschrapt, geannuleerd of verplaatst.
Vandaag ontvingen we een bericht van Toerisme Sint-Truiden dat er tot 1 juli e.k. geen enkel evenement of geleid bezoek mag plaatsvinden in hun stad.
Jammer genoeg wordt onze geplande uitstap op 23 mei e.k. hierdoor ook geschrapt.
Maar niet getreurd, we verplaatsen deze daguitstap met de bus naar ons volgend werkjaar 2020-2021, nl. in mei 2021.

Wat het geleid bezoek aan het Bunkermuseum in Park Den Brandt in Antwerpen op zondag 21 juni e.k. betreft, hier wachten we nog een beetje af. We zullen jullie tijdig hierover verder informeren.
Wat de geschrapte lezing ‘Onbeminde gelovigen’ door Prof. Guido Vanheeswijck op 2 april e.k. betreft, deze werd verplaatst naar donderdag 17 december 2020 om 20.00 uur in zaal De Markgraaf in Hove.

In de bijlage vinden jullie de impressie van onze februari activiteit, die hadden jullie ook nog tegoed !
We hopen dat jullie allemaal gezond mogen blijven, zorg goed voor jezelf en je geliefden en tot later.

Groeten van het voltallig Davidsfonds bestuur.

********************************

Dinsdag 18 februari 2020  –  “Vroeger was alles anders” – Korneel De Rynck .

Dat nostalgie bestaat, mochten we ondervinden op dinsdag 18 februari bij de voordracht van Korneel De Rynck met zijn lezing  “Vroeger was alles anders “ .

Zo’n 70 mensen, waaronder toch wat jongeren, zaten geboeid op hun stoel te luisteren hoe het vroeger anders was (maar daarom niet beter !)…voor de meesten in de zaal waren de verhalen en de getoonde beelden uitermate herkenbaar: spelende kinderen in autoloze straten, keuvelende mensen op de stoep voor hun huis, cafés met kaartende mannen, met elk een sigaret in de mond. De eerste TV beelden, Paula Semer, Schipper naast Mathilde, Armand Pien met zijn weerberichten…

De wekelijkse wasbeurt in een zinken kuip, naast de ronkende kachel, en waarin heel het gezin om de beurt in datzelfde sop zich schoonboende. De WC buiten, zonder te kunnen doorspoelen, de kolenkelder, en het dagelijks leven rond de kachel en de keukentafel, met gebloemd “toilseré”. Ook de tijd waarin “kip met appelmoes” en “frikandellen in tomatensaus” feest-eten was, het vrijdag  “visdag “ was, en de boterhammen met siroop werden gesmeerd.

En vergeten we niet dat het  “ Rijke Roomse Leven “ nog volop tierde, de geestelijkheid alom tegenwoordig was, en de kerken nog bomvol zaten.

Het scharnierpunt was “ Expo 58 “, de sobere naoorlogse jaren waren voorbij en een nooit geziene verandering van levensstijl had plaats, iets dat eigenlijk nooit gestopt is.

Sint-Gummaruskerk of ‘peperbus’ …

“Is alles daarom beter ? “  De heer De Rynck sprak zich daar niet over uit, trouwens ook niet over die andere vraag : “ Was vroeger alles beter ? ”

Eigenlijk zijn dit niet ter zake doende vragen, voor ons al wat oudere publiek was alles heel herkenbaar, en dat ging dan ook welgezind naar huis, waar de thermostaat de verwarming regelt, de auto in de garage staat, en de koelkast goed gevuld is…

De heer Korneel De Rynck mocht een daverend applaus in ontvangst nemen van een enthousiast publiek.

En denk eraan : “ Het Rijke Roomse Leven “ mag dan teloor zijn gegaan, maar op 2 april, ook in de Markgraaf, komt Guido Vanheeswijck, professor theologie met zijn lezing: “ Onbeminde gelovigen”, ons aan dat verleden  herinneren en hoe er ook veel waardevols verdwenen is. Het Davidsfonds Hove hoopt U daarop talrijk te mogen ontmoeten.

Hove, 03-03-2020  –  Guido Sel –  Foto’s (c) : Daniëlle De Schutter .