De Vlaamse Regering start samen met ondernemersverenigingen, academici en technologen, de taskforce “Vlaanderen Helemaal Digitaal”. De uitbraak van het coronavirus noodzaakt om meer digitaal te werken en te leven. Via een platform zal de taskforce digitale oplossingen kunnen matchen met problemen en uitdagingen. “We zullen ons in deze crisis tonen als een Vlaanderen dat veerkrachtig is. We hebben een heel sterke creatieve en digitale industrie, waardoor ik er van overtuigd ben dat we voor vele problemen die we nu meemaken, ook oplossingen kunnen uitwerken”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Digitale initiatieven in kaart brengen

De taskforce is een initiatief van de Vlaamse overheid met ondersteuning van Imec en het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-Beleid. De ondernemersverenigingen Voka , Agoria, Unizo en nog vele andere zijn van bij de start mee betrokken. Het platform zal alle digitale initiatieven die bedrijven, maatschappij en overheden beter kunnen doen werken in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten. Aan overheden wordt gevraagd om acute problemen en uitdagingen in de samenleving zo duidelijk mogelijk te omschrijven, zodat bedrijven kunnen kijken of ze hun aanbod daarop kunnen afstemmen.

Veerkrachtig Vlaanderen

Minister-president Jambon gelooft dat corona de digitale transformatie van Vlaanderen zal versnellen. “We zullen ons in deze crisis tonen als een Vlaanderen dat veerkrachtig is. We hebben een heel sterke creatieve en digitale industrie, waardoor ik er van overtuigd ben dat we voor vele problemen die we nu meemaken, ook oplossingen kunnen uitwerken. Laat ons hier samen onze schouders onder zetten, en met zijn allen gaan voor meer slimme digitale oplossingen. De Vlaamse samenleving en economie waren al in volle digitale transformatie. Corona zal die transformatie verder versnellen. Er zijn al ontzettend veel digitale alternatieven om bijvoorbeeld mensen te ontmoeten, te blijven werken en de zorg beter te laten werken.”

Digitale transformatie versnellen

De Vlaamse overheid heeft vanuit elk beleidsdomein een contactpersoon aangeduid die uitdagingen en problemen die ontstaan zijn in de samenleving, in kaart brengt en kan matchen met bestaande digitale oplossingen. Op het platform “Helemaal Digitaal” promoot de taskforce het aanbod en de uitdagingen en problemen. Alle beroepsfederaties, academici, overheidsorganisaties en intermediairen worden opgeroepen om mee te werken en mee te denken aan creatieve oplossingen. Deze crisis stelt Vlaanderen voor een uitdaging als nooit tevoren. Tegelijkertijd zal deze situatie de digitalisering in Vlaanderen verder versnellen. De uitgewerkte oplossingen zijn dan ook niet enkel oplossingen om deze crisistijd te overbruggen, maar kunnen ook de start zijn voor een uitgebreide en duurzame digitale transformatie.

Meer informatie: www.vlaanderen.be/helemaaldigitaal

Foto’s (c) Gazet van Hove.