Zuhal Demir

Indien ze de veiligheid kunnen garanderen, mogen afvalparken vanaf dinsdag 7 april weer open. Dat besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Toch is het niet de bedoeling dat iedereen vanaf 7 april naar het containerpark snelt. “We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet écht nodig is.”

Afvalophaling blijft prioritair

Een van de voorwaarden om de recyclageparken te openen, is dat de afvalophaling niet in het gedrang komt. Indien bij de afvalophaling te veel mensen uitvallen, springt het personeel van de containerparken bij. Maar voorlopig lijkt dat mee te vallen, merkt minister Demir. “Bij de afvalophaling zien we tot nader order een stabiel verloop in aantal afwezige personeelsleden. De afvalintercommunales maken zich bovendien sterk dat ze voldoende personeelsleden kunnen voorzien voor zowel ophaling als recyclageparken. We geven hen nu die mogelijkheid.” De huis-aan-huisophaling blijft voor Demir evenwel de prioriteit.

Strikte richtlijnen voor bezoekers afvalparken

De bezoekers van de recyclageparken moeten enkele richtlijnen strikt naleven. Die richtlijnen worden zo snel mogelijk breed verspreid. Zo blijven de afstandsregels erg belangrijk, moet elk persoonlijk fysiek contact vermeden worden, zijn cash-betalingen niet mogelijk, zijn mensen verplicht om in hun wagen te blijven zitten in de wachtrij en mag  maar een beperkt aantal personen tegelijk op het recyclagepark.

Sluiting op vraag van intercommunales

Enkele weken geleden waren de afvalintercommunales zelf vragende partij om de recyclageparken te sluiten. “Bij aanvang van de coronamaatregelen was het een ware overrompeling met veel bezoekers die erg nonchalant met de richtlijnen omgingen. Zo bracht men zichzelf én anderen in gevaar. Die situatie was onhoudbaar. Inmiddels lijkt iedereen de ernst van de zaak te begrijpen”, zegt Zuhal Demir.

Op het moment van de sluiting waren er bovendien ook al enkele problemen met de afvalverwerking van bepaalde fracties, waardoor die niet meer opgehaald werden in de parken. De afvalverwerkingsbedrijven bereiden zich inmiddels in overleg met de afvalintercommunales volop voor zodat ze volgende week klaar zijn voor een gecontroleerde heropening.

Alleen naar containerpark indien echt nodig

Minister Demir benadrukt nog dat de huis-aan-huisophaling dé prioriteit blijft en dat alle beslissingen onderhevig zijn aan verdere evoluties van het COVID-19-virus. “We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet écht nodig is. Als ze nog kunnen uitstellen, doen ze dat best. Op die manier blijft de situatie beheersbaar. Een ordentelijk verloop van de heropening staat of valt met de flankerende maatregelen die de lokale besturen en de afvalintercommunales moeten nemen.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.