Heemkundige Kring De Markgraaf en Volkssterrenwacht Urania zorgen voor een mooi lokaal programma op Erfgoeddag op 25 en 26 april. Kinderen kunnen deelnemen aan een teken- en knutselwedstrijd. Hopelijk zijn we dan al bevrijd van de corona-toestanden !

Tentoonstelling Heemkundige Kring

Tentoonstelling van 10.00 tot 18.00 uur met aandacht voor de bende Nauwelaerts en ‘champetter’ Peer de Garde en een kennismaking met onze lokale heemkundige kring en terugblik op zestig jaar werking ervan. Zaterdag om 10.00 uur plechtige opening met presentatie van de Hovese ‘Peer de Gardekes’ en tentoonstelling van de binnengebrachte tekeningen en knutselwerkjes rond Peer de Garde. Gratis toegang. Info : frans.sermeus@telenet.be of 0494 / 30 57 57.

Grote teken- en knutselwedstrijd voor alle kinderen

Maak een mooie tekening van onze reus Peer de Garde op A4-formaat of maak een mini Peer de Garde in gelijk welk materiaal (maximum 50 centimeter hoog) en breng het binnen op donderdag 23 april of vrijdag 24 april in De Markgraaf tussen 10.00 en 17.00 uur of op zaterdag 25 april vóór 12.00 uur. Er is een verrassing voor de deelnemers. Een jury kiest het mooiste werkje of tekening. In samenwerking met deHOVEnaar.

Urania : ‘De ene ster is de andere niet’

Wie stelt zich geen vragen over het hoe, het wat en – vooral – het waarom van de dingen ? De talloze sterren die worden opgevoerd in talkshows verkondigen liever futielere zaken dan zich te buigen over onze plaats in de kosmos. Voorlopig hebben we daarover dus nog een televisieprogramma te goed. Tijdens Erfgoeddag wijdt Volkssterrenwacht Urania je graag in in de wondere wereld van de sterrenkunde. Urania is dan open op zaterdagavond van 20.00 tot 23.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. In de observatietoren staat de grote (40 centimeter) telescoop ter beschikking van het publiek. In het auditorium van de sterrenwacht krijg je uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de tentoonstellingszaal is te bezoeken. De Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget. Dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg ? Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is ? Geen nood: in de Astrobar is het gezellig en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil). De toegang is gratis. Ingeval van bewolking is er een vervangprogramma voorzien.

Extra : planetariumvoorstellingen en full-dome films

Bezoek het nieuwe Urania planetarium ! De toegang bedraagt 6 euro voor een planetariumvoorstelling of full-dome film. Programma full-dome films in het Nederlands : film ‘Over 50 jaar maanlanding’, film ‘De Zon – ster van het leven’, film ‘Van aarde tot universum’ en kinderfilm ‘Lucia en het meteorietenmysterie’.

Foto’s (c) Gazet van Hove.