Ga naar de inhoud

Hou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen

Nu de coronamaatregelen in voege zijn, staat je auto vaak lange tijd stil. Met deze simpele ingrepen voorkom je startproblemen na afloop van de quarantaine.

VAB merkt een sterke stijging van het aantal batterijproblemen. Die worden veroorzaakt door langere stilstand van je auto, korte verplaatsingen en koude nachten. Normaal gezien kan je problemen verhelpen door zo’n 30 kilometer te rijden met een constante snelheid om de batterij opnieuw op te laden. Door de huidige coronamaatregelen beschouwt de politie zo’n rit echter als een niet-essentiële verplaatsing en kun je daar dus ook een boete voor krijgen. VAB heeft daarom deze noodtip voor mensen die batterijproblemen hebben of pech willen voorkomen: laat je wagen zo’n 15 minuten stationair draaien aan een iets hoger toerental (1500 toeren/minuut) zonder stroomverbruikers aan.

Om startproblemen te voorkomen kun je ook deze simpele vuistregels naleven:

1. Parkeer je auto indien mogelijk binnen

Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de koude. Toch laten heel wat mensen de auto buiten overnachten. Heb je een garage, maak dan plaats, zodat je je auto kunt stallen.

2. Maak geen korte ritten

In normale omstandigheden raden we aan om zo weinig mogelijk korte ritten te maken. Dat is nu natuurlijk moeilijk, want het enige wat nog mag, zijn de korte ritjes naar de supermarkt. Het is in dit geval gewoon beter ook dan je auto niet te gebruiken en zo veel mogelijk de fiets te nemen. Schakel verder zo veel mogelijk functies volledig uit, zoals de binnenverlichting, zodat die niet aangaat wanneer je de deur opent. Sommige wagens hebben ook ‘follow me home’-functies, waarbij bijvoorbeeld de dimlichten of extra lichtjes in de spiegels nog even blijven branden nadat het contact is afgezet. Schakel ook die functies tijdelijk uit.

3. Gebruik een druppellader 

Als je de wagen niet vaak gebruikt en enkel korte ritten maakt, kun je de (online) aankoop van een druppellader overwegen. Een druppellader laadt een accu voortdurend bij. Zo voorkom je dat de batterij leegloopt en daardoor beschadigd wordt.

4. Verhoog de bandenspanning

Als auto’s lange tijd stilstaan, kunnen de banden afvlakken. Daardoor gaat de optimale ronde vorm verloren. Door de bandenspanning tijdelijk met ongeveer een halve bar te verhogen, kun je dit voor een groot deel voorkomen. Let wel, dit is enkel nodig als je wagen meerdere weken aan een stuk volledig stilstaat.

5. Start je auto voorzichtig

Heeft je auto lang stilgestaan en heb je er geen langere rit mee kunnen maken de dag voordat je hem weer nodig hebt, neem dan je voorzorgen. Activeer de batterij door de koplampen even aan te steken maar schakel verder zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…). Druk bij het starten de ontkoppeling in. Doe je dat niet, dan draait de versnellingsbak mee, wat een onnodige belasting van de batterij is. Vermijd ook langdurig starten. Als de motor niet vlot aangaat, doe je beter een paar korte startpogingen na elkaar dan één lange.

Foto’s (c) Gazet van Hove.